ukenru
estoniya-pozhertvuye-900-tisyach-doz-vaktsini-astrazeneca-z-nikh-200-tisyach-dlya-ukrayini

Естонія пожертвує 900 тисяч доз вакцини AstraZeneca. З них 200 тисяч для України

 • 16391 переглядiв

КИЇВ. 17 червня. УНН. Уряд Естонії вирішив пожертвувати невикористані 900 000 доз вакцини AstraZeneca, як за допомогою всесвітньої ініціативи COVAX, так і шляхом прямої передачі країнам-партнерам Східного партнерства, в тому числі 200 тисяч доз для України. Про це в четвер на пресконференції повідомила прем'єр-міністр країни Кая Каллас, передає ERR.ee, інформує УНН.

Цитата

"У двосторонньому порядку ми передамо Україні 100 000 доз вакцини. Крім того, Естонія знайшла можливість пожертвувати ще 100 000 доз вакцин", - йдеться в повідомленні.

Деталі

Каллас зазначила, що рішення пожертвувати вакцини пов'язано з тим, що в Естонії вони не знайшли застосування. За її словами, Естонія забронювала більше доз вакцини, ніж жителів в країні.

Кая Каллас повідомила, що Естонія пожертвує свої надлишки вакцини країнам, в які препарат ще не надійшов, а також в ті регіони світу, де вакцини ще недостатньо.

Додамо

В Естонії, за даними міністерства охорони здоров'я, зробили 861,4 тис. щеплень від коронавірусу, повністю вакциновано 26,68% населення. Частково вакциновані (1 доза) 205,3 тисяч осіб (15,46% населення).

Вакцинація в Україні

В Україні вакцинація від COVID-19 стартувала 24 лютого. Першим щеплення отримав лікар із Черкас — вакциною Oxford/AstraZeneca (Covishield) з Індії.

До кінця року Україна вже гарантовано повинна отримати 42 мільйони доз вакцин. Так, законтрактовано 34 млн доз вакцин: 20 млн доз Pfizer, 10 млн доз Novavax, 2 млн доз — AstraZeneca/Covishield, 1,9 млн доз вакцини CoronaVac. Окремо на безоплатній основі в межах міжнародної ініціативи COVAX очікується 8 млн доз вакцин.

В Україну вже доставили близько 1 млн 715 тис. доз вакцин компанії Sinovac (з урахуванням поставок 26 травня), 500 тис. доз вакцини AstraZeneca/Covishield, 234 тис. доз вакцини Pfizer/BioNTech (за даними МОЗ на 9 червня) через прямі закупівлі. У межах глобальної ініціативи СOVAX в країну прибули 367 тис. доз AstraZeneca-SKBio, 707 850 доз Comirnaty/Pfizer (за даними МОЗ на 9 червня) і 705 тис. доз вакцини AstraZeneca (з урахуванням поставок 3 червня).

За даними від уряду на 14 червня, Україна отримала вже 4 млн 850 тис. доз вакцин. Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив, що після підтвердження всіх контрактів на постачання вакцин разом з програмою COVAX Україна отримає понад 10 млн вакцин різних виробників до кінця літа, якими планується щепити 5 млн громадян.

У разі відсутності проблем з поставками вакцини від COVID-19, вже до Дня Незалежності в Ураїні буде робитися 220 тисяч щеплень на добу, заявив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко. З його слів, потрібно зараз вивести систему на 111 тисяч щеплень на добу. "У зв'язку з тим, що ми її маємо із запізненням на початку червня, ми поставили собі орієнтир - 160 тисяч на добу", - сказав він.

Українські Національні Новини

Новини Світу