error-42-something-went-wrong

Reuters: при Туску як прем'єрові Польщі очікується потепління у відносинах з ЄС

 • 31145 переглядiв

Потенційне повернення Дональда Туска на посаду прем'єр-міністра Польщі може призвести до значних змін у відносинах Польщі та ЄС

Прихід до влади в Польщі Дональда Туска як прем'єр-міністра, що може послідувати після спроби нинішнього очільника уряду Матеуша Моравецького, може призвести до радикальних змін у відносинах між Польщею та ЄС. При цьому робота з президентом Анджеєм Дудою, який підтримує опозиційний табір, є непростим завданням для Туска. Про це з посиланням на чиновників та експертів пише Reuters, передає УНН.

Деталі

Коли в жовтні Дональд Туск відвідав штаб-квартиру ЄС, щоб поговорити про розморожування фінансування блоку, коли він, імовірно, повернеться як прем'єр-міністр Польщі, це була зустріч старих друзів людини, яка раніше допомагала всім керувати, зазначає видання.

Прихильники Туска кажуть, що зв'язки, сформовані під час його перебування на посаді президента Європейської ради з 2014 по 2019 рік, є ключем до розблокування десятків мільярдів євро фінансування, утриманого при уряді прем'єр-міністра Матеуша Моравецького через занепокоєння щодо верховенства закону.

"Якщо хтось і може повернути Польщу на демократичний шлях ЄС, то це Туск, - сказав один із нинішніх високопосадовців ЄС. - Ми віримо у його лідерство".

Президент Польщі Анджей Дуда дав Матеушу Моравецькому, представнику PiS, шанс першим сформувати уряд після виборів 15 жовтня.

Однак йому не вистачає більшості, і очікується, що у понеділок він втратить вотум довіри.

Це розчистило б шлях Туску, який заприсягся "відновити позиції" Польщі в Європі, до приходу до влади як голови широкого альянсу проєвропейських партій, які мають більшість.

"Це радикальна зміна у відносинах між Польщею та ЄС, тому що уряд, що йде, сприймав ЄС як "їх", а Туск, а новий уряд сприймає ЄС як "нас", - заявив колишній чиновник, який тісно співпрацював з Туском.

Однак опоненти Туска звинувачують його в тому, що він ставить іноземні інтереси вище за польські, і бачать у ньому співучасника спроб Євросоюзу посягнути на суверенітет Польщі, пише видання.

Тим часом офіційні особи ЄС попереджають, що розблокувати фінансування може бути непросто, оскільки це передбачає реалізацію "віх" у галузі верховенства закону, які можуть бути затримані Дудою, союзником PiS, яку представляє Моравецький.

Робота з президентом, який підтримує опозиційний табір, є непростим завданням для Туска, оскільки він має намір реалізувати програму, яка включає скасування судових реформ попереднього уряду і притягнення до відповідальності тих, хто звинувачується опозицією в правопорушеннях, включаючи самого Дуду, пише видання.

"У Польщі починається період співіснування", - сказав політолог з Університету кардинала Стефана Вишинського (UKSW) у Варшаві Антоні Дудек.

Однак колеги кажуть, що пристрасть Туска до політики допоможе йому знайти рішення.

"Він стійкий до нечесних ігор... і добре справляється з такими речами", - сказав депутат із Громадянської коаліції (КО) Туска.

Туску також необхідно буде згуртувати різноманітну коаліцію, чиї погляди на різні питання, від абортів до державних витрат, сильно різняться, пише видання.

Відповідаючи на запитання, як Туск впорається зі завданнями, що стоять перед ним, колишній чиновник ЄС, який працював разом з ним, відповів: "Після того, як він мав справу з 28 лідерами, які сперечалися з приводу грецької боргової кризи, міграційної кризи, Брексита... я майже впевнений, що він впорається з цим".

Нагадаємо

Туск сподівається, що новий уряд Польщі в середу складе присягу, приєднається до саміту ЄС, а потім налагодить відносини з Україною.

Юлія Шрамко

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    У промзоні Феодосії "бавовна": що відомо

     • 104724 переглядiв

    На островах Тонга стався землетрус магнітудою понад 6 балів

     • 37079 переглядiв