ukenru
ekszastupnik-ministra-kukhta-abo-dostatni-zarplati-u-naglyadovikh-radakh-abo-povernennya-koruptsiyi

Ексзаступник міністра Кухта: або достатні зарплати у наглядових радах, або повернення корупції

 • 24920 переглядiв

КИЇВ. 30 вересня. УНН. Члени наглядових рад державних компаній отримують ринкові зарплати. Їх розмір відповідає складності та обсягу виконуваної роботи. Про це у коментарі УНН розповів колишній перший заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Павло Кухта.

"Наглядова рада – це логічний елемент управління компанією. Сучасний елемент, який існує у будь-якій корпорації, будь-де, хоч у Китаї, хоч у Кореї, чи навіть у Африці. Зарплати членів наглядових рад можна назвати високими, однак дивлячись у порівнянні з чим. Якщо взяти до уваги те, що члени наглядових рад - це люди, які відповідають за стратегічний напрямок розвитку компанії, контролюють від імені акціонера, у нашому випадку – держави, ТОП-менеджмент компанії, наймають його, призначають йому винагороди, відповідають за аудит компанії, то я б не сказав, що це високі зарплати. Вони біль-менш ринкові. Є якась ринкова ціна, за яку люди готові працювати. Якщо її не платити - то найняти таких людей не вдасться", - каже Кухта.

Він додав, що члени наглядових рад отримують менші зарплати, ніж ТОП-менеджмент приватних компаній. Розмір зарплат членам наглядових рад був встановлений взимку цьогоріч, нагадує фахівець.

"Членам наглядових рад встановили зарплати дещо нижчі ніж ті, що платять у приватному секторі, але такі, щоб працівники держпідприємств могли конкурувати з ним. Якщо почати різати зарплати, то матеріально із приватним сектором ми конкурувати не зможемо. Або ж почнемо наймати на посади членів наглядових рад людей, які мають корупційні мотиви. Корупціонери, звичайно ж, готові і доплатити за таку посаду, але тоді краще взагалі не мати ні рад, ні менеджменту", - наголошує Кухта.

Нагадаємо, раніше фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса на прикладі "Центренерго" пояснив роль наглядових рад. За його словами, якби у "Центренерго" була би наглядова рада, група бізнесмена Ігоря Коломойського не змогла би там розгорнути свої схеми, які, за оцінкою ЗМІ, у липні 2019 року - квітні 2020 року сягнули 300 млн грн.

Українські Національні Новини

Політика