ukenru
eksvlasnik-motor-sich-boguslayev-namagayetsya-prikritisya-kolektivom-zavodu-yakiy-vin-zhe-sam-obduriv-i-rozignav-vikonavchiy-direktor-antireyderskogo-soyuzu

Ексвласник "Мотор Січ" Богуслаєв намагається прикритися колективом заводу, який він же сам обдурив і розігнав - виконавчий директор Антирейдерського союзу

 • 47090 переглядiв

КИЇВ. 16 січня. УНН. В'ячеслав Богуслаєв, екс-власник ПАТ "Мотор Січ" не може прикриватися ні колективом, ні інтересами інших акціонерів компанії - упевнений Андрій Семидідько, правозахисник, громадський діяч, виконавчий директор Антирейдерського союзу підприємців України.

"Співробітників Богуслаєв обдурив, і з ними він не радився, коли продавав акції" Мотор Січ ". А міноритарних акціонерів, до яких Богуслаєв намагається апелювати, він просто кинув - вони роками не отримують дивідендів, не можуть змінити менеджмент, розкрадалися підприємство, і навіть не можуть продати свої акції. Через схем Богуслаєва ці цінні папери для них виявилися мертвим баластом і безстроково замороженим активом. А заводчани впевнені, що Богуслаєв не просто у них за спиною вимутіл у китайців сотні мільйонів доларів за акції, але сам собі надав китайські інвестиції в розвиток виробництва ", - прокоментував зроблену В'ячеславом Богуслаєвим заяву Андрій Семидідько.

Семидідько вважає, що всі дії В'ячеслава Богуслаєва спрямовані на те, щоб всупереч закону зберегти за собою контроль над підприємством. "Вдумайтеся, фактично він одноосібно управляє" Мотор Січчю "з початку 90-х. В процесі всіх тодішніх корпоратизації-приватизацій поклав собі в кишеню контрольний пакет акцій, нишком продав їх ще в 2016-му, але віддавати підприємство законним власникам не хоче. Замість цього кричить, мовляв, "самозванці зору позбавляють", збори акціонерів скликаються. Хоча прекрасно знає, яким юрособам з яких своїх офшорів продавав акції. На злодієві шапка горить - хто в цій історії рейдер, абсолютно ясно без пояснень ".

Проаналізувавши ситуацію, Андрій Семидідько констатує, що на "Мотор Січі" реалізована складна схема рейдерського захоплення. "Думаю, багато хто бачив результати журналістського розслідування, згідно з яким Богуслаєв блокує китайським власникам контрольного пакета акцій доступ на підприємство за сприяння правоохоронців, суддів, чиновників - як спочатку при Порошенко, так зараз і при Зеленський. Сліди ведуть до вищих ешелонів влади, де в упор не хочуть розуміти, що підприємство, приватизоване в 1998 році, розвивається за законами ринку. В СБУ, яка наклала арешт на акції, але "диверсантів" і "зрадників" у відповідній кримінальній справі не знайшло. В АМКУ, де чинуші бояться дати дозвіл на концентрацію, але не бояться потім, що їх посадять за саботаж. У наявності всі підстави для того, щоб вважати дії влади експропріацією інвестицій, йти в міжнародний арбітраж і вимагати від держави України відшкодування $ 3,5 млрд. Збитків, що, власне, і зробили китайці ".

Експерт звертає уваги на порушення і невідповідності в роботі органів корпоративного управління ПАТ "Мотор Січ". "Термін дії повноважень наглядової ради підприємства відповідно до статуту" Мотор Січі "закінчився в 2018 році, і навіть згідно більш ліберальної чинній редакції Закону" Про акціонерні товариства "він теж закінчився - в 2020-м. Станом на сьогоднішній день наглядову раду "Мотор Січі" нелегітимний, і єдине рішення, яке він має право приймати - скликання загальних зборів акціонерів! ", - розповідає глава Антирейдерського союзу.

Андрій Семидідько вважає, недавнє повідомлення про контракт на 800 млн. Доларів, нібито укладену "Мотор Січчю" з неназваною китайською фірмою, частиною загальної дезінформаційною кампанії Богуслаєва і серйозним порушенням прав акціонерів. "Швидше за все такого контракту або немає в природі, або Богуслаєв укладає угоду з" пустушкою ", підконтрольної йому або його оточенню. Але якщо контракт існує, будь-який юрист розірве його за дві секунди. У гривневому еквіваленті мова йде про угоду на 22,3 млрд. Грн., Що становить майже 75% суми активів підприємства відповідно до його фінансової звітності. А, згідно зі статутом "Мотор Січі", всі угоди на суму понад 25% цього показника повинно узгоджувати збори акціонерів! ".

На думку експерта, "справа" Мотор Січі "- саме грубе в історії незалежної України порушення прав акціонерів, яке ставить хрест на можливості розвитку фондового ринку та ринку капіталу і зайвий раз демонструє беззахисність інвесторів в умовах недорозвиненою демократії.

Як повідомлялося раніше, китайські інвестори заявили на Шанхайській фондовій біржі про скликання 31 січня 2021 року позачергових зборів акціонерів ПАТ "Мотор Січ". На порядку денному, в тому числі, затвердження нового статуту ПАТ "Мотор Січ", прийняття рішення по наглядовій раді та ін. Акціонери ПАТ "Мотор Січ" отримали повідомлення про підготовку позачергових загальних зборів акціонерів, а також пакет інших необхідних документів, з яким можна ознайомитися тут.

Українські Національні Новини

Політика