ekspremyeri-velikoyi-britaniyi-avstraliyi-ta-belgiyi-zaklikali-do-zhorstkikh-diy-schodo-kitayu

Експрем'єри Великої Британії, Австралії та Бельгії закликали до жорстких дій щодо Китаю

 • 524647 переглядiв

Деталі

Колишній прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон пов'язав порушення прав людини в Китаї з безпекою в Індо-Тихоокеанському регіоні, виступаючи на конференції Міжпарламентського альянсу з Китаю в Токіо. До нього приєдналися ще два колишні лідери - Ліз Трасс із Великої Британії та Гі Вергофстадт із Бельгії.

Моррісон закликав уряд Австралії розглянути питання про санкції проти китайських чиновників за порушення прав людини щодо уйгурів у Сіньцзянському автономному районі, одночасно працюючи над ширшими питаннями безпеки.

"Я виділяю ці ширші ініціативи, щоб підкреслити, що будь-які спроби вирішити проблему порушень прав людини в Китаї ніколи не будуть реалізовані в регіоні, де Китай має стратегічну гегемонію", - сказав Моррісон.

Трасс закликала міжнародне співтовариство скоординувати оборонні, економічні та політичні заходи та зайняти жорсткішу позицію щодо Китаю, щоб захистити Тайвань, "поки не стало занадто пізно".

"Коли справа доходить до Китаю, бездіяльність зараз може дорого обійтися нам у довгостроковій перспективі. Наші уряди мають подати сигнал Китаю, що військова агресія проти Тайваню буде стратегічною помилкою".

Вона сказала, що жалкує про те, що західні країни не були досить швидкими і жорсткими у вжитті заходів проти російського вторгнення в Україну минулого року, і що світ має з цього урок.

Трасс також закликала до використання економічної потужності "на благо свободи та демократії" і закликав країни "Великої сімки" та їхніх союзників діяти як економічна версія НАТО.

Вергофстадт запропонував НАТО "нового стилю", яке може сприяти глобальній безпеці, маючи Європейський оборонний союз як опору, яка буде противагою наполегливості Китаю.

"Якщо ми маємо ті самі інтереси, що й деякі з неприйнятних амбіцій Китаю, то нам потрібно об'єднати сили, щоб протистояти їм разом, а не окремо. Тому я закликаю сьогодні, щоб НАТО перетворилася з Організації Атлантичного договору на Організацію Світового договору".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У разі програшу України почнеться війна США і Китаю - Ходорковський

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    росія випробує ракету на навчаннях з Китаєм та ПАР

     • 532767 переглядiв

    Окупанти обстріляли Нікопольщину, поранено 76-річну жінку

     • 460208 переглядiв

    Слід хаосу: шторм у Новій Зеландії забрав життя шести людей

     • 504385 переглядiв