ukenru
eksport-elektroenergiyi-do-bilorusi-sprovokuvav-sudovi-rozglyadi-naftogazu-ta-ukrenergo-2

Експорт електроенергії до Білорусі спровокував судові розгляди "Нафтогазу" та "Укренерго"

 • 12850 переглядiв

КИЇВ. 16 вересня. УНН. НАК "Нафтогаз України" звернувся до Господарського суду з проханням заборонити НЕК "Укренерго" нараховувати плату за послуги при здійсненні експорту електроенергії. Про це свідчать дані Єдиного реєстру судових рішень, передає УНН.

Повідомляється, що після перших поставок НЕК нарахував НАКу 5 млн 76 тис. грн плати за передачу електроенергії при експорті, з чим в "Нафтогазі" не погодилися і вирішили оскаржити це в суді.

У "Нафтогазі" кажуть, що відповідні послуги НЕК фактично не надавав, і плата, що нараховується, порушує права "Нафтогазу" на грошові кошти.

Судове засідання у справі відбудеться 24 вересня, о 12:30.

"Гучний піар-хід про початок експорту атомної електроенергії розкрив не тільки криву цінову політику Енергоатому, а й виніс вирок одному з одіозних рішень НКРЕКП", - коментують в енергетичній Facebook-спільноті "Щитова".

Раніше УНН повідомляв, що в липні "Енергоатом" почав експорт своєї електроенергії через "Нафтогаз"до Білорусі. При цьому в "Енергоатомі" заявляли, що таким чином вони планують вийти на Балтійський ринок. Втім, такі плани відразу спростували в Естонії, заявивши, що вони не мають прямого енергопостачання з Україною, а отже такі поставки неможливі.

Відзначимо, що в цьому році збиток "Енергоатому" досяг 2,6 млрд грн проти прибутку в минулому році. Основна причина такого жалюгідного становища атомних електростанцій України може пояснюватися марнотратством і невиправданими витратами керівництва. Зокрема, в квітні-травні керівник "Енергоатому" Петро Котін отримав 420 тис. грн зарплати, хоча встановлена Кабміном межа в період карантину - близько 40 тис. грн.

Також нагадаємо, "Енергоатом" заблокував проведення антикорупційної перевірки НАЗК.

Українські Національні Новини

Політика