ekspert-pro-te-chomu-yevropeyski-partneri-poboyuyutsya-ukrayinskogo-apk-nashi-agrariyi-zalishayutsya-efektivnishimi-navit-v-umovakh-viyni

Експерт про те, чому європейські партнери побоюються українського АПК: наші аграрії залишаються ефективнішими навіть в умовах війни

 • 924527 переглядiв

КИЇВ. 26 липня. УНН. Президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко вважає, що аграрний бізнес в Україні дуже відрізняється від того, що собою являє агропромисловий комплекс Євросоюзу, тому в Україні - це бізнес, а у ЄС - сфера економічної діяльності. Таку думку він висловив в ексклюзивному коментарі УНН.

Цитата

«Все ж таки аграрний бізнес в Україні як до початку війни, так й зараз залишається бізнесом. Тому що я не можу назвати аграрний бізнесом цю сферу у ЄС. Чому вона (сфера АПК у ЄС – ред.) перелякана - бо вони кажуть: ви зробіть реформу, щоб у вас було як у нас - 3 корови, 5 га землі і двоє поросят на кожного фермера - і тоді ми вас пустимо. Для них 100 га, як у нас, - це щось страшне», - підкреслив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вони не в змозі конкурувати з нами – експерт про країни, що блокують експорт українського АПК

При цьому, на його думку, для України «100 га - це мале фермерське господарство».

«До 200 га - це мале, 200 й більше - це середнє, більше ніж 10 тис. га - велике (господарство – ред.). Для них 1 тис. га - це просто стрес, коли вони чують. А у нас це середнє господарство, яке, звичайно, у рази ефективніше, ніж у них. Тому у цих умовах війни втрати величезні. Але, все ж таки, це залишається аграрним бізнесом. І ми, не дивлячись на те, що у нас величезні втрати за рахунок логістики - вони виросли в 4 рази, а ціни впали на внутрішньому ринку - і навіть при цьому конкурентоспроможність є, і ми поставляємо нашу продукцію за кордон», - охарактеризував ситуацію Леонід Козаченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Блокування Європою продукції українського АПК робить агробізнес збитковим - представник ВАР

Нагадаємо

Члени громадської спілки "Всеукраїнський аграрний форум" звернулися з листом до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, у якому просять вжити заходів щодо повноцінного відновлення постачання української сільськогосподарської продукції, передусім на ринки ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шмигаль ігнорує українських аграріїв - вони нагадали про себе листом, у якому вимагають сприяти українському експорту

Представники українського АПК стурбовані ініціативами окремих держав-членів ЄС та Європейської комісії, які несуть в собі небезпеку знищення українського аграрного сектору економіки. Зокрема, вони занепокоєні фактами, які свідчать про невиконання ст. 35 Угоди. Ця стаття говорить про те, що жодна сторона Угоди не повинна запроваджувати будь-які заборони чи обмеження щодо імпорту будь-якого товару іншої сторони. Однак, переконані аграрії, практика обмежень, зокрема щодо ввезення на територію низки країн-членів ЄС українського зерна, порушує положення Угоди та є дискримінаційною щодо України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські аграрії просять захисту від дискримінації з боку ЄС

З цього приводу президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко в коментарі УНН зазначив, що, на його думку, Польща, Словаччина, Угорщина, Болгарія та Румунія не можуть конкурувати з Україною в агропромисловому комплексі, а блокуванням українського експорту протирічать позиції Єврокомісії та Європарламенту.

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Франція допоможе відновити культурну спадщину Одещини

     • 171279 переглядiв