ukenru
ekspert-pro-2018-finansoviy-rik-ukrayinu-vityagnuli-kreditori

Експерт про 2018 фінансовий рік: Україну "витягнули" кредитори

 • 18864 переглядiв

КИЇВ. 28 грудня. УНН. Рік, що минає, з фінансової точки зору був спокійним. Це є безперечною заслугою міжнародних кредиторів. Наступного року також не буде фінансових потрясінь за умови, що співпраця України із західними партнерами триватиме. Про це у коментарі УНН розповів економічний експерт Андрій Новак.

"Спокій та стабільність на фінансовому ринку цьогоріч були досягнуті завдяки тому, що у нас продовжилася співпраця із нашими західними партнерами. Йдеться, зокрема, про нову програму із МВФ - Stand-By (SBA) на загальну суму 3,9 млрд дол. Програма діятиме 14 місяців, перший транш ми вже отримали. Також, у 2018 році було надходження першого траншу від ЄС у сумі 500 млн євро. Крім того, Світовий банк надав Україні гарантій на 750 млн дол. Саме ці факти дозволили спокійно закінчити 2018 рік, і з точки зору виконання витратних статей бюджету, і з точки зору відносної стабільності курсу гривні до долара", - розповів експерт.

Чинний уряд прогнозував на 2018 рік курс долара на рівні 30,1 грн, продовжив Новак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До квітня майже всі продукти харчування подорожчають на 10-30% - експерт

"Але, на щастя, ми маємо на кінець року курс трохи нижче 28 грн за долар. І це також відбулося завдяки валютним вливанням наших закордонних партнерів", - зазначив експерт.

Втім, цьогоріч уряд провалив приватизацію, каже Новак. Таким чином не була виконана одна з найбільших статей доходної частини держбюджету, пояснив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд зберіг прогноз росту ВВП на 2018 рік на рівні понад 3%

"Тепер вона (приватизація, - ред.) начебто переноситься на наступний рік. В бюджеті на 2019 рік закладені доходи від приватизації на рівні 17 млрд грн. Але враховуючи те, що наступний рік - рік національних виборчих кампаній, президентських та парламентських, практика минулих років показує, що в такий рік масштабна приватизація не відбувається. Політичні сили не ризикують вирішувати таку чутливе питання перед або під час виборів", - говорить Новак.

Наступний рік буде фінансово стабільним вважає експерт. Розхитати ситуацію на економічному, в тому числі валютному ринку, можуть зовнішні кредитори, вважає Новак.

"Річ у тім, що наступного року, як свідчить програма співпраці із МВФ, другий транш планується на травень 2019 року. Це - після президентських виборів. Третій - на листопад, а це після парламентських виборів. Тобто, наші західні партнери, а саме - МВФ, очікують результатів президентських і парламентських виборів. І тільки тоді вони прийматимуть рішення про продовження чи не продовження фінансування України", - повідомив експерт.

Як повідомляв УНН, у першому півріччі 2018 року рівень тіньової економіки  склав 32% від офіційного ВВП, що на 3 відсоткових пункти менше порівняно з аналогічним періодом у 2017 році.

Українські Національні Новини

Економіка