ukenru
ekspert-poyasniv-scho-potribno-dlya-rozvitku-uranovidobutku-v-ukrayini

Експерт пояснив, що потрібно для розвитку урановидобутку в Україні

 • 12744 переглядiв

КИЇВ. 23 грудня. УНН. Для того, що в Україні запрацював ринок уранової промисловості потрібна конкуренція, яка можлива лише за умови появи приватних інвесторів у галузі. Також потрібна політична воля і конкретні рішення від міністра енергетики та вугільної промисловості. Про це у коментарі УНН зазначив експерт у галузі урановидобутку Олексій Фалькович.

“Ринок уранової промисловості почне розвиватися коли зайдуть інвестиції у цю галузь.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: І.Насалик: до розвідки уранових родовищ треба залучати інвесторів

Є декілька умов, аби зайшли інвестиції у цю галузь, по-перше, необхідна політична воля, потрібно надавати ліцензії на геологічне вивчення приватним компаніям, щоб вони могли скласти нормальну конкуренцію, щоб все було прозоро і відкрито.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: „СхідГЗК“: через відсутність інвестицій зростання виробництва концентрату урану в 2016-2017 рр. не передбачається

І по-друге є, у нас такі родовища, які на сьогодні є державною таємницею. Тобто, треба, щоб державний експерт з державної таємниці а саме міністра палива та енергетики розсекретив первинні геологічні матеріали по цим родовищам”, — сказав він і додав, що лише після цього можна очікувати початку розвитку ринку уранової промисловості в країні.

Як повідомляв УНН, Міненерговугілля не може освоїти Новоконстянтинівске уранове родовище через брак фінансування.

Розвідка одного уранового родовища коштує близько 100-200 млн грн.

На переконання експертів і нардепів, фінансові ризики урановидобування має нести інвестор, а не держава.

Українські Національні Новини

Економіка