ukenru
ekspert-politichniy-bankrut-boguslayev-kinuv-aktsioneriv-motor-sich-i-vtyagnuv-ukrayinu-v-mizhnarodniy-skandal

Експерт: політичний банкрут Богуслаєв кинув акціонерів "Мотор Січ" і втягнув Україну в міжнародний скандал

 • 37195 переглядiв

КИЇВ. 20 січня. УНН. Поки аналітики спостерігають за судовими перипетіями і політичними дискусіями навколо "Мотор Січ" між Києвом, Вашингтоном і Пекіном, колишній власник підприємства В'ячеслав Богуслаєв лише "потирає руки" і отримує вигоду зі сформованої ситуації. Про це розповів відомий політичний експерт Володимир Цибулько у відповідь на прохання прокоментувати, кому вигідне блокування допуску китайських інвесторів до управління компанією "Мотор Січ", передає УНН.

"Ця людина примудрився взяти мільярд доларів у китайських інвесторів, кинути їх і не допускати до управління "Мотор Січчю", а комусь жадібному або наївному в Києві наплів про "стратегічний статус" свого заводу. Завдяки своїм покровителям домігся арешту акцій, щоб не пускати акціонерів на завод, і сам далі його "доїть"! Втягнули в блокування "Мотор Січ" Вашингтон - створили для американців міф, що китайські літаки або вертольоти з двигунами Богуслаєва загрожують їх національній безпеці - це просто смішно! Ще понад 7 років тому американський виробник вертольотів Sikorskiy відмовився від пропозиції Богуслаєва про співпрацю, тому що нічого унікального в нього немає. Але тепер саме Богуслаєв має вигоди з цього політичного і юридичного клінчу між Києвом, Вашингтоном і Пекіном, колишній власник "Мотор Січ" - він тут головний тіньовий гравець", - розповів Цибулько.

Політолог зазначив, що, Богуслаєв організував рейдерське захоплення підприємства, яке перед цим продав інвесторам: на "Мотор Січ" до сих пір всім заправляють менеджери Богуслаєва, вони тисячами звільняють людей і грабують завод, "тягнуть все - і гроші сотнями мільйонів, і навіть крадуть двигуни в свої гаражі для продажу на чорному ринку".

"У Богуслаєва своя гра: він поширює якісь дикі фейки про китайську компанію, акції якої знаходяться в Китаї в публічному біржовому обороті, складає байки про українських партнерів китайських інвесторів. А мета одна - не допустити акціонерів на підприємство, яке Богуслаєв чомусь вважає досі своїм. Немислима ситуація: 5 років тому Богуслаєв отримує від китайців за свої 56% акцій "Мотор Січ" 700 млн дол., а тепер не впускає нових законних акціонерів! І гроші за акції взяв, і підприємство законному власникові не віддав. Дивно, що йому ще подають руку в пристойному суспільстві", - розкрив подробиці політолог.

Цибулько висловив здивування, що Богуслаєв досі входить до складу офіційних зарубіжних делегацій: "Він - політичний банкрут, який просто купує собі ці місця. Він програв останні вибори в Запоріжжі фотографу - це йому "привіт" від жителів Запоріжжя, городяни йому не довіряють, а багатотисячний колектив просто тихо ненавидить - люди без роботи, в постійних "простоях" і без зарплат. Явно хтось його корупційно прикриває в коридорах влади. Без підтримки чиновників і правоохоронців, він би не відчував себе так привільно", - говорить Цибулько.

У той же час політолог зауважив, що колишній власник "Мотор Січ" заганяє себе в кут, адже акціонери можуть зажадати від нього компенсацію збитків або взагалі повернути гроші, а дії Богуслаєва підпадають під кримінальні статті за рейдерство: "Дуже хочеться подивитися, в яких щілинах буде ховатися Богуслаєв і його міньйон на "Мотор Січ", коли на них міцно насядуть юристи нових акціонерів і коли прокинуться українські правоохоронці - СБУ і прокуратура", - іронізує експерт.

Цибулько зазначив, що "Мотор Січ" могла б стати рекордсменом за обсягом залучених інвестицій в промисловому секторі України за останнє десятиліття: "Більше платили тільки в 2005 році за Криворіжсталь - 4,8 млрд дол., але це незрівнянні за бізнес-профілем компанії. Якщо врахувати виробничий профіль - це не сировина, а високотехнологічна продукція, то "Мотор Січ", безсумнівно, була б рекордсменом в своїй галузі. І мені здається, що інвестори вдосталь насолодилися цирком з "Мотор Січ", і без нормального врегулювання цього кейса великих інвестицій в Україні не буде. Особливо якщо справа дійде до міжнародного арбітражу, а з ним і до міжнародної ганьби".

Українські Національні Новини

Політика