ukenru
ekspert-nayvischa-stupit-falsifikatsiyi-produktsiyi-u-molochniy-galuzi

Експерт: найвища ступінь фальсифікації продукції у молочній галузі

 • 19515 переглядiв

КИЇВ. 31 січня. УНН. Проблема фальсифікації молочних продуктів в Україні стоїть гостро вже не перший рік. Окремі представники бізнесу випускають псевдомолочну продукцію зі 100% присутністю жирів немолочного походження. Про це у коментарі УНН розповів глава правління громадської організації "Всеукраїнська асоціація захисту прав споживачів "Споживча довіра" Максим Гончар.

"Наша асоціація здійснює моніторинг молочних продуктів і, зокрема, вершкового масла з 2013 року. З плином часу, і з введенням мораторію на перевірки бізнесу у 2014 році, обсяги фальсифікації молочної продукції зростають. І якщо раніше фальсифікували вершкове масло на 20-30%, то зараз є випадки, коли продукція на 100% наповнена жирами немолочного походження", - розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для фальсифікації молочних продуктів безконтрольно використовується пальмова олія

Експерт пояснив, що чинне законодавство України забороняє використання жирів немолочного походження у молочних продуктах. Проте, це не створює перешкод для недобросовісного бізнесу - українські прилавки переповнені молочним фальсифікатом, сказав Гончар.

Поряд з цим, Україна продовжує нарощувати імпорт пальмової олії, яка є складовою багатьох молочних сумішей. А перевірити достеменний склад та якість імпортованої продукції не в змозі жодна із наявних в Україні лабораторій, зазначив експерт.

"За деякою інформацією, до нас ввозять технічну пальмову олію, яка призначена для змащення обладнання, котре стоїть на заводах. Маємо ще й такі дані - до нас через кіпрські та інші компанії, не напряму, заїхало у 10 разів більше пальмової олії, аніж в Україні існує обладнання, яке потрібно змащувати. Погіршує ситуацію і той факт, що акредитовані в Україні лабораторії будь-якої форми власності не в змозі виявити, яка саме пальмова олія використовується у тих чи інших виробах. Тому економічна складова у період державного послаблення контролю у недобросовісних виробників бере гору", - пояснив Гончар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутати пропонують прийняти “заборону пальмової олії” у першому читанні

На сьогодні основними імпортерами української молочної продукції є Грузія, країни близького Сходу та Корея.

"Це не країни ЄС, бо аби туди поставити продукцію - потрібно отримати єврономер. Простіше кажучи - до ЄС потрібно поставляти дійсно якісну продукцію. І якщо когось зловлять на фальсифікаті - це буде великий скандал, як політичний так і економічний", - зазначив він.

Як повідомляв УНН, Україна продовжує нарощувати експорт вершкового масла та імпорт пальмової олії одночасно. За рік експорт українського вершкового масла за кордон зріс у 2,5 рази. А імпорт пальмової олії в Україну за останні 7 сезонів досяг рекордного максимуму - близько 78 тис. тонн.

На фоні погіршення молочної продукції на внутрішньому ринку така тенденція може свідчити про певну дискримінацію українського споживача з боку вітчизняних виробників-молочників, вважає народний депутат Сергій Тригубенко.

"Я дуже хочу помилятися, проте така статистика наводить на сумні висновки… Схоже, наш вітчизняний виробник, обравши експортну стратегію, найбільш якісну продукцію (бо вершкове масло з пальмою купувати ніхто не буде) відправляє за кордон, а на внутрішній ринок збуває максимально здешевлений та шкідливий продукт?" - заявив він.

Українські Національні Новини

Економіка