ukenru
ekspert-na-pervinnomu-rinku-zhitla-u-prioriteti-tsini-v-grivni

Експерт: на первинному ринку житла у пріоритеті ціни у гривні

 • 10626 переглядiв

КИЇВ. 18 жовтня. УНН. На сьогоднішній день на первинному ринку житлової нерухомості у пріоритеті ціни у гривні, але вони будуть рости. Про це у коментарі ГолосUA розповів експерт з ринку столичної нерухомості Сергій Костецький, повідомляє УНН.

"Ціни на первинне житло залежать безпосередньо від собівартості будівельних матеріалів, від мінімальної заробітної плати тощо, курс долара тут ні до чого. Річ у тім, що колись раніше його використовували, коли купували іноземні будівельні матеріали за долари та ін.

Зараз, в основному, використовують вітчизняні матеріали. Тому все прив'язане до ціни за газ, за електроенергію, до податків і інших речей. У пріоритеті ціни тільки у гривнях. Тому, якщо долар буде падати хоч до нуля, у гривнях нічого не зміниться. Ціни у гривні потроху будуть рости", - вважає експерт.

Нагадаємо, за оцінками самих забудовників, до кінця року вартість зросте до 5%.

"На первинному ринку житла вартість новобудов виросте однозначно і вже найближчим часом. Адже за підсумками минулого року собівартість будівництва зросла на 30%, а з початку цього року - майже на 15% подорожчали будівельно-монтажні роботи. Продовжують зростати також вартість землі, прокладки і підключення до мереж, проектні та супутні їм роботи, будівельні матеріали і зарплата будівельникам. Будівельні спеціальності зараз, завдяки "прорубаному вікну в Європу", затребувані, як ніколи.

Крім факторів, що впливають на зростання собівартості будівництва, на підвищенні цін на первинному ринку житла позначаються традиційне осіннє збільшення попиту і, відповідно, цін на житло. Уже в листопаді вартість реалізації деяких об'єктів ПрАТ "ХК "Київміськбуд" виросте не менше, ніж на 3%", - заявила директор Департаменту продажів і маркетингу ПрАТ "ХК "Київміськбуд" Тетяна Маркова.

Українські Національні Новини

Економіка