ukenru
eks-prezident-rumuniyi-iliyesku-zvinuvacheniy-u-zlochinakh-proti-lyudyanosti

Екс-президент Румунії Ілієску звинувачений у злочинах проти людяності

 • 8786 переглядiв

КИЇВ. 22 грудня. УНН. Органи юстиції Румунії пред'явили колишньому президенту країни Йону Ілієску звинувачення в злочинах проти людства. Звинувачення пов'язані з кривавими подіями під час антикомуністичного повстання в грудні 1989 року. Про це повідомляє УНН із посиланням на DW.

За висновком прокуратури, підтримані тоді Ілієску військові заходи сприяли насильству після повалення диктатора Ніколає Чаушеску, в результаті якого загинули понад 860 осіб. Нині 88-річний Ілієску при Чаушеску був міністром, а потім - головою Фронту національного порятунку. До 1996 року, а потім в період з 2000 по 2004 роки Іон Ілієску обіймав пост президента Румунії.

Крім Ілієску, перед судом постануть колишній віце-прем'єр Румунії Джелу Войкан-Войкулеску і троє інших обвинувачених. Войкулеску в інтерв'ю румунському телебаченню заявив про свою невинність і назвав весь судовий процес актом політичної помсти.

Іон Ілієску ще у квітні стверджував, що очікує вироку "з високо піднятою головою". Процес проти колишнього секретаря ЦК компанії Румунії Ілієску був припинений у 2015 році, але вже у 2016 році відновлений за рішенням касаційного суду.

Як повідомляв УНН, румуни вважають, що найбільш підходящим президентом країни був Ніколає Чаушеску.

Українські Національні Новини

Новини Світу