ekolohichna-shkoda-vid-viiny-ne-znaie-natsionalnykh-kordoniv-i-poshyriuie-svii-vplyv-na-maibutni-pokolinnia-ofis-henprokurora

Екологічна шкода від війни не знає національних кордонів і поширює свій вплив на майбутні покоління – Офіс Генпрокурора

 • 46370 переглядiв

Заступниця Генерального прокурора України Вікторія Литвинова під час форуму в Болгарії наголосила на довгостроковій шкоді довкіллю, спричиненій збройними конфліктами, та виступила за екологічну безпеку як ключову складову миру. Вона наголосила на необхідності відповідальності за цю шкоду згідно з міжнародним правом.

Шкода, завдана навколишньому середовищу під час збройних конфліктів, погіршує екосистеми та природні ресурси на довгий період, навіть після закінчення війни. Про це заявила  заступниця Генерального прокурора Вікторія Літвінова під час онлайн виступу на міжнародному форумі у Болгарії, де говорили про Формулу миру. Слова чиновниці цитує пресслужба Офісу Генпрокурора, передає УНН.

Шкода, завдана навколишньому середовищу під час збройних конфліктів, погіршує екосистеми та природні ресурси на довгий період, навіть після закінчення війни. Вона не знає національних кордонів і поширює свій вплив на майбутні покоління,

- наголосила Літвінова.

Деталі

Заступниця Генпрокурора зауважила, що насправді відновлення справедливості невід’ємно пов’язане з суттєвим аспектом Формули миру, до реалізації якої Болгарія приєдналася як співлідер. Це екологічна безпека.

Окрім необхідної оцінки шкоди та зусиль щодо відновлення, забезпечення екологічної безпеки вимагає відповідальності тих, хто є винним у завданні шкоди навколишньому середовищу всупереч міжнародному праву.

В Офісі Генерального прокурора, серед іншого, цими питаннями займається Спеціалізована екологічна прокуратура. Прокурори цього підрозділу нині працюють спільно з міжнародними експертами з Консультативної групи з питань найтяжчих міжнародних злочинів (ACA), Ради з питань клімату (Climate Counsel) та інших організацій.

Додатково

Вікторія Літвінова відзначила, що днями Офіс Генерального прокурора представив потужний трирічний робочий план для сприяння відновленню справедливості в Україні. Пропонований план включає:

* забезпечення ефективних розслідувань на національному рівні;

* створення стратегічного партнерства з міжурядовими та міжнародними механізмами правосуддя;

* забезпечення відповідальності за злочин агресії;

* забезпечення компенсації за завдану шкоду.

Тетяна Салганік

Політика

    Популярні

    Новини по темі