ukenru
doslidzhennya-17-tisyach-obyektiv-u-yevropi-zabrudneni-vichnimi-khimikatami

Дослідження: 17 тисяч об'єктів у Європі забруднені вічними хімікатами

 • 879068 переглядiв

КИЇВ. 18 березня. УНН. Понад 17 000 об'єктів по всій Європі забруднені небезпечними вічними хімікатами, показало нове дослідження, пише УНН з посиланням на Euronews.

Деталі

Ці токсичні штучні речовини - також відомі як пер- і поліфторовані алкільні речовини, або PFAS, надзвичайно стійкі і майже не розкладаються в природному середовищі.

За даними проєкту Forever Pollution Project, їх виявлено у високих концентраціях, що перевищують 1 000 нанограмів на літр води, приблизно в 640 місцях на території ЄС і Великої Британії. У половині з них рівень PFAS перевищував 10 000 г/л. Для порівняння, згідно з вимогами Агентства з охорони довкілля Данії, питна вода не повинна містити понад 2нг/л.

"Отримані дані викликають серйозну тривогу, - каже професор медичних науки з бостонського Північно-Східного університету Філ Браун. Він допомагав проводити це дослідження.

"Це лякаючий, але необхідний результат", - сказав Браун.

Загалом, дослідники визнали 2100 місць "гарячими точками" - місцями, де забруднення досягає рівня, небезпечного для здоров'я людини.

Хімікати зустрічаються всюди, але ситуація в деяких "гарячих точках" гірша. За даними дослідження, найвищий рівень забруднення спостерігається в Бельгії. У місті Звейндрехт, де розташоване підприємство з виробництва PFAS, було зафіксовано концентрації до 73 мільйонів нанограм на літр. Це в 36,5 мільйонів разів перевищує рекомендований рівень.

Жителям прилеглих районів навіть рекомендували не вживати в їжу овочі зі своїх городів. 70 тисяч осіб, які проживають у радіусі п'яти кілометрів від заводу, отримали рекомендацію здати аналіз крові на наявність PFAS.

Хімікати дуже важко очистити. "Вартість реабілітації, ймовірно, сягне десятків мільярдів євро. У деяких місцях влада вже здалася і вирішила залишити токсичні хімікати в землі, тому що очистити їх неможливо", - попереджають учасники проєкту Forever Pollution.

Більшість експертів вважають, що найкращим рішенням є регулювання на державному рівні, щоб запобігти їхньому потраплянню в навколишнє середовище.

Доповнення

На ринку представлено понад 4700 хімічних речовин вічної дії. Вони мають антипригарні та плямовідштовхувальні властивості, що робить їх поширеними інгредієнтами у всьому - від посуду та одягу до протипожежної піни.

Німеччина, Нідерланди, Норвегія, Швеція, Норвегія та Данія - всі ці країни мають суворі внутрішні правила щодо PFAS - представили пропозицію про обмеження використання токсичних речовин на всій території ЄС.

Українські Національні Новини

Новини Світу