ukenru
dopomogti-krayini-skilki-ukrayinski-toppidpriyemtsi-vitratili-na-pidtrimku-ukrayintsiv-ta-zsu-za-chas-viyni

Допомогти країні: Скільки українські топпідприємці витратили на підтримку українців та ЗСУ за час війни

 • 312443 переглядiв

КИЇВ. 4 травня. УНН. Представники великого українського бізнесу не стали осторонь під час війни та кожного дня допомагають простим громадянам та Збройним силам України. З 24 лютого загалом топпідприємці пожертвували на допомогу армії та гуманітарну підтримку населення щонайменше 140 млн дол., з'ясували в Forbes.ua. Найсуттєвішу допомогу надав Рінат Ахметов, Віктор Пінчук та Юрій Косюк, повідомляє УНН.

Деталі

З'ясувалося, що Рінат Ахметов з початку війни передав на допомогу Збройним силам України 72 млн дол., а 30 млн заплатив до держбюджету авансом. За даними СКМ, на кінець квітня допомогу отримали 2,1 млн українців, це - кожний двадцятий громадянин нашої країни.

Віктор та Олена Пінчук витратили лише на допомогу ЗСУ та ТРо 8,9 млн дол. Також Пінчуки виділили власний будинок для функціонування гуманітарних проєктів. Окрім того, у партнерстві з Офісом президента України та Міністерством культури за підтримки PinchukArtCentre створили український павільйон "Україна: Захищаючи свободу" під час 59-ої Бієнале у Венеції. Загалом родина Пінчуків передала на допомогу Україні за більш ніж 2 місяці 16,7 млн дол. та 3,5 млн дол. вдалося зібрати через Ukraine Relief Fund.

Не залишився осторонь і основний акціонер та засновник одного з найбільших у Європі виробників курятини МХП Юрій Косюк. З 24 лютого топпідприємець передав на допомогу армії та українцям 12 мільйонів дол.: за останньою інформацією (на середину квітня) до лікарень, ЗСУ, військовим та українцям, які живуть на території, де йдуть бойові дії й ін., було направлено 10 600 тонн благодійної продукції: це приблизно 180 вагонів курятини.

Також допомагають армії та громадянам й інші бізнесмени, серед яких, зокрема Геннадій Буткевич - перерахував 5,7 млн дол., Олександр та Галина Гереги - передали 10 млн дол. та 30 млн дол. податків авансом, Костянтин Жеваго - надав допомогу на суму 6,3 млн дол. та 30 млн дол. податків авансом, Олександр Косован - 5 млн дол., Олег Крот та Юрій Лазебніков – по 3,9 млн дол., Вадим Новинський - 7 млн дол., Макс Поляков – понад 2,3 млн дол., Сергій Тігіпко - 3,3 млн дол., Дмитро Фірташ - 9,7 млн дол., Олександр Ярославський - 3,3 млн дол., Петро Порошенко - 10 млн дол., Павло Фукс - 5 млн дол.

Також відомо, що активно допомагають українцям та/або ЗСУ: Степан Черновецький, Андрій Ставніцер, Єгор Гребенніков, Артур Гранц, Томаш Фіала, Євген Черняк, Борис Ложкін, Владислав Чечоткін, Андрій Веревський, Гліб та Катерина Загорій, Костянтин Стеценко та Макар Пасенюк, Всеволод Кожемяко, Вʼячеслав Клімов та інші.

Раніше

Команда гуманітарного штабу, сформованого на базі ГО "Соціальний центр МХП" та Фонд "МХП-Громаді", за 68 днів війни передала українським військовим 15 автівок:

6 автівок підвищеної прохідності отримали армійці 46-ї окремої десантно-штурмової бригади, ще 7 автівок передано на потреби підрозділів 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка та дві автівки у військову частину А-0707. Усі ці авто вже працюють на фронті.

Українські Національні Новини

Суспільство