ukenru
do-sudu-na-dopit-u-spravi-eksberkutivtsiv-priyshov-parubiy

До суду на допит у справі "ексберкутівців" прийшов Парубій

 • 16745 переглядiв

КИЇВ. 21 листопада. УНН. Святошинський районний суд Києва під час розгляду кримінального провадження стосовно колишніх бійців спецпідрозділу "Беркут", яких підозрюють у масовому вбивстві активістів Майдану 20 лютого 2014 року, розпочав допит колишнього спікера парламенту Андрія Парубія, який є свідком захисту, передає кореспондент УНН.

Так, Андрій Парубій розповів про ніч у кінці листопада, коли силовики побили та розігнали молодь на Майдані.

"Наше головне завдання (сотень самооборони Майдану - ред.) полягало в тому, що якщо буде знову атака та наступ на Майдан, як мінімум на 30 хв, щоб могли молоді чоловіки стримати наступ, щоб у цей момент ми змогли відвести дітей і жінок на Майдані, щоб вони знову не були по звірячому покалічені. Так починалася самооборона Майдану", - розповів Парубій.

За його словами, в ніч з 29 на 30 листопада йому не повідомляли про те, хто на Майдані Незалежності цієї ночі побив 18-ох працівників міліції. Парубій заявив, що йому повідомили про те, як правоохоронці побили молодих дівчат, які не могли захиститися.

"Як їх по звірячому били палицями здорові чоловіки, молодих дівчат, які не мали можливості захиститися. В їхніх очах був жах та розпач", - сказав Парубій.

Також на питання про те, чи були на Майдані формування, зовні схожі на сотні самооборони, але не підпорядковані самообороні, Парубій розповів:

"На Майдані були сотні тисяч людей. Фактично головною ідентифікаційною ознакою самооборони Майдану були бандани жовтого кольору з синім написом "самооборона Майдану", - зазначив Парубій.

Також на допит у справі ексберкутівців викличуть Луценка та Портнова.

Як повідомлялося раніше, з 22 ексбійців "Беркуту" у розшуку перебуває 18 осіб, інші — під вартою. Начальник департаменту захисту національної діяльності СБУ Анатолій Дублік доповів, що деякі з колишніх бійців "Беркуту" перебувають на території Білорусі та Польщі.

Українські Національні Новини

Політика