ukenru
do-ptsu-vzhe-pereyshli-ponad-60-parafiy-v-ukrayini

До ПЦУ вже перейшли понад 60 парафій в Україні

 • 20645 переглядiв

КИЇВ. 14 січня. УНН. До помісної Православної церкви України (ПЦУ) наразі перейшла вже 61 парафія по всій Україні. Про це повідомляє УНН з посиланням на дані ПЦУ. 

Так, до новоствореної Православної церкви перейшли 2 кафедральні собори (Спасо-Преображенський собор у м. Вінниця і Миколаєво-Успенський собор у Коломиї).

Крім того, до складу помісної церкви також увійшли 59 парафіяльних храмів. Лідером цього процесу наразі є Вінницька область, де про перехід оголосили вже 21 парафія. В Хмельницькій області таких храмів 8, у Львівській – 6, по 5 - в Черкаській і Волинській.

Нагадаємо, Вінниччина займає перше місце в Україні за кількістю парафій, які приєдналися до нової Православної церкви України. Про це заявив Президент України Петро Порошенко під час богослужіння за нагоди отримання Томосу про автокефалію у Вінниці.

12 січня стало відомо, що громада Свято-Миколаївського храму села Ворсівка Малинського району Житомирської області прийняла рішення про перехід з Української православної церкви Московського патріархату до Православної церкви України.

10 січня Томос про автокефалію Православної Церкви України повернувся з Туреччини в Україну.

Днем раніше Томос для України підписали усі члени Синоду Вселенського патріархату.

Як повідомляв УНН, за результатами Об'єднавчого собору в Києві під головуванням представника Вселенського патріархату 15 грудня було створено автокефальну помісну Православну Церкву України і затверджений статут нової церкви. Об'єднавчий собор обрав предстоятелем єдиної помісної УПЦ митрополита Епіфанія.

5 січня відбулася процедура підписання Томосу про автокефалію ПЦУ Вселенським патріархом Варфоломієм. А вже на наступний день, 6 січня, після вручення у Стамбулі Томос доставили в Україну, згодом його повернули до Стамбула для підпису членами Синоду на Фанарі.

Українські Національні Новини

Політика