ukenru
dlya-vidnovlennya-ukrayini-mozhe-znadobitis-750-mlrd-dol-ekspert

Для відновлення України може знадобитись 750 млрд дол. - експерт

 • 1049366 переглядiв

КИЇВ. 31 січня. УНН. Радник Президента України та член наглядової ради Ощадбанку Олександр Роднянський розповів, що для повного відновлення України, з врахуванням модернізації після війни, може знадобитись 750 млрд дол. Роднянський-молодший додає, що це оцінка станом на літо 2022 року. Про це він розповів у розмові з батьком в інтерв’ю YouTube-каналу «А поговорить?», передає УНН.

Цитата

“Це залежить від того, як поставити питання – якщо повністю модернізувати усю Україну, не лише відновлювати, грубо кажучи навіть області, що не сильно постраждали, їх приводити до ладу і перебудовувати таким чином, аби вони відповідали усім сучасним стандартам: інфраструктура і т. д., то це може коштувати впритул до такої великої суми. Якщо мова йде лише про руйнування інфраструктури, то це звісно менше - 150 млрд дол., наприклад”, - повідомив він.

Деталі

Радник Президента зазначає, що для повного відновлення України уряд не обов’язково має витрачати кошти платників податків – допоможе американський та європейський приватний сектор. Також суттєві надходження очікуються від міжнародних організацій - програма бюджетної допомоги від ЄС на наступний рік – 16 млрд дол. Роднянський-молодший додає, що Україна має отримати велику суму репарацій та конфіскованих російських активів після перемоги.

Цитата

“Я думаю, що після зміни російського режиму – це, як і раніше, єдиний спосіб припинити війну, переможно для України, тому що поки режим тримається, нічого не зміниться. Репарації, я думаю, після цього будуть можливими і конфіскація, звісно, якихось активів російських. Наприклад, всі активи центрального банку, що було «заморожені», там 350 млрд дол., на початку війни – їх би було б безглуздо потім віддавати. Як мінімум це можна було б отримати на відновлення”, - сказав він.

Додамо

Нещодавно прем’єр Шмигаль заявив, що у 2023 році потрібно профінансувати величезний дефіцит бюджету в розмірі близько 38 млрд дол. Ще 17 млрд дол. цього року необхідно для швидкого відновлення енергетики, гуманітарного розмінування, відбудови житла, критичної та соціальної інфраструктури.

Українські Національні Новини

Економіка