ukenru
dlya-kursu-grivni-berezen-stane-misyatsem-turbulentnosti-ekspert

Для курсу гривні березень стане місяцем турбулентності - експерт

 • 16030 переглядiв

Експерт вважає, що у березні гривня може дещо ослабнути

КИЇВ. 28 лютого. УНН. Березень буде місяцем валютної турбулентності, а курс гривні залежатиме від кількох факторів, зокрема від ситуації на Донбасі та відносин з Міжнародним валютним фондом. Про це у коментарі УНН заявив експерт президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

"Макроекономічно що я б міг спрогнозувати по курсу на березень місяць. По-перше, якщо подивитися період із початку року, можемо побачити, що у нас було достатньо потужне коливання, гривня суттєво просіла", - сказав він.

З його слів, для цього є як об'єктивні, так і суб'єктивні чинники. "Об'єктивні - це було зменшення надходжень від експортерів і збільшення попиту з боку імпортерів, плюс певне гальмування на початку року через новорічні свята, а суб'єктивні - це погіршені очікування різного роду через ситуацію в Україні, глобальні тренди із валютою були достатньо не визначені", - пояснив експерт.

"Після цього просідання гривня почала зміцнюватися, і це закономірно абсолютно, тобто вона наближалась до більш рівноважного значення і зараз вона його трохи перескочила", - додав Я.Жаліло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Bloomberg прогнозує, що гривня стане найстабільнішою валютою у 2017 році

Він зауважив, що сьогодні спостерігається зворотній рух цього маятника.

"І цей рух, він впливатиме на ситуацію на валютному ринку у березні місяці. Але в принципі, у березні коливання мало б бути затихаючим, якби не було додаткових ризиків. А додаткові ризики сьогодні є. По-перше – це збереження напруженої воєнної ситуації на сході. Вона останнім часом мало впливає на курс, не так як в 2014 році, але впливає, і її теж не треба скидати із рахунку, особливо якщо гострота, не дай Бог, посилиться", - сказав він.

Серед інших чинників експерт вказав і на ситуацію з блокадою на Донбасі.

"Другий момент – це ситуація із блокадою. Реально, поки що тут впливатимуть більше очікування, але одна справа, якщо це розмови, інша, якщо це відіб'ється зупиненням або скороченням виробництва на низці підприємств – це будуть прямі очікування девальвації, а отже, будуть гальмувати продажі валюти, притримуючи її. По-друге, на кінець місяця це може відбитися прямим зменшенням пропозиції через те, що зменшиться валютна виручка", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НБУ розглядає можливість "антикризових заходів" через блокаду на Донбасі

Також він зазначив, що є і третій фактор. "Побачимо, як відіграватимуть відносини із МВФ, якщо рішення про транш буде прийнято – це трохи стабілізуючий чинник. Якщо знову тягтиметься невизначеність - це може також трохи розхитувати ринок", - зазначив експерт.

"Тому я думаю, що березень буде місяцем валютної турбулентності, цифру я б називати не став, але думаю, що порівняно із даними на зараз, вона (гривня - ред.) трохи ослабне", - підсумував Я.Жаліло.

Нагадаємо, офіційний курс гривні на 28 лютого встановлено на рівні 27,05 грн/дол.

 

Українські Національні Новини

Економіка