ukenru
distantsiyna-torgivlya-likami-povinna-buti-vregulovana-sergiy-kuzminikh

Дистанційна торгівля ліками повинна бути врегульована - Сергій Кузьміних

 • 3924 переглядiв

КИЇВ. 17 червня. УНН. Дистанційна продаж і поштова доставка медичних препаратів стали дієвим механізмом, який дозволив забезпечити додаткові умови ізоляції громадян від надмірного контактування під час пандемії, надав можливість отримання ліків усіма маломобільними категоріями громадян, в тому числі і жителями сільської місцевості. Такої думки дотримується глава підкомітету з питань фармації та фармацевтичної діяльності Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги і медичного страхування Сергій Кузьміних, передає УНН.

Говорячи про потенційну користь і гіпотетичних небезпеки для українців дистанційної торгівлі лікарськими препаратами в посткарантінний період, Кузьміних переконаний в необхідності продовження успішно випробуваної практики. Однак, новий сервіс онлайн-торгівлі і поштової доставки препаратів повинен бути чітко врегульоване на законодавчому рівні, ніж, власне, і займається його підкомітет зараз.

"Дистанційна торгівля лікарськими засобами повинна бути відповідно врегульована. Зараз ми розглядаємо можливість введення дистанційного відпуску рецептурних препаратів на електронну рецептом через суб'єктів, які мають ліцензію на роздрібну торгівлю лікарськими засобами. Вимоги до електронного рецепту і цій процедурі повинні бути чітко прописані в законодавстві, щоб попередити можливі негативні наслідки для здоров'я людей в результаті неправильного використання ліків. Пацієнт повинен мати можливість порадитися з фахівцями під час вибору препарату на інтернет-майданчиках ", - стверджує Кузьміних.

Народний депутат поінформував також про те, що в законопроекті "Про лікарські засоби", роботу над яким закінчує його підкомітет, будуть чітко сформульовані вимоги до транспортування медикаментів до пацієнта.

"Лікарські засоби повинні доставлятися пацієнтам за допомогою спеціального обладнання, щоб виключити ризики порушення температурного режиму, контамінації і так далі. Відповідні умови транспортування на даний момент вже прописані в ліцензійних умовах, проте слід внести відповідні уточнення щодо дистанційної торгівлі. Зокрема, закон передбачатиме можливість здійснення доставки саме лікарських засобів (окремо від іншої продукції) існуючими логістичними операторами з дотриманням всіх вимог ", - сказав парламентарій.

Сергій Кузьміних підсумував, що законодавче впровадження ринку електронної фармацевтики несе цілий ряд переваг: створить можливість зручного забезпечення ліками тяжкохворих та пацієнтів літнього віку, жителів сільської місцевості. Дюди зможуть замовляти адресну доставку рідкісних препаратів в найвіддаленіші куточки країни. Разом з тим держава отримає можливість контролю за продажем препаратів за допомогою електронного рецепта, а хворий не буде займатися самолікуванням і в разі хвороби зможе в онлайн-режимі не тільки замовити адресну доставку ліків до свого дому, а й отримати кваліфіковану консультацію провізорів.

"Крім того, дистанційна торгівля буде сприяти появі конкуренції і нових можливостей для всіх учасників фармацевтичного ринку. Це істотно поліпшить можливості споживача щодо вибору лікарських засобів і отримання необхідних медикаментів ", - резюмував Сергій Кузьміних.

Українські Національні Новини

Економіка