ukenru
derzhsekretar-vidmovivsya-vid-poyizdki-do-pekinu-cherez-kitaysku-shpigunsku-kulyu-v-povitryanomu-prostori-ssha

Держсекретар Блінкен відмовився від поїздки до Пекіну через китайську шпигунську кулю в повітряному просторі США

 • 1198439 переглядiв

КИЇВ. 3 лютого. УНН. Держсекретар США Ентоні Блінкен у п'ятницю скасував давно заплановану поїздку до Пекіна, спрямовану на послаблення ескалації напруженості між двома наддержавами після того, як Пентагон заявив, що Китай запустив повітряну кулю-шпигун над Сполученими Штатами. Про це інформує AFP, передає УНН.

Деталі

Блінкен, який зіткнувся із сильним тиском через поїздку з боку конкуруючої Республіканської партії, вирішив відкласти свій дводенний візит, який став би першим візитом високопоставленого американського дипломата з жовтня 2018 року, повідомив офіційний представник США.

Чиновник сказав, що Сполучені Штати «впевнені» у збереженні зв'язку з Китаєм, незважаючи на відміну Блінкена, і що візит буде перенесено, як тільки умови будуть «відповідними».

Що було раніше

У четвер Пентагон заявив, що відстежує повітряну кулю, яка пролетіла над штатом Монтана, і вирішив з міркувань безпеки не збивати її.

Пекін визнав право власності на «дирижабль» і заявив, що він відхилився від курсу через вітер.

«Дирижабль із Китаю. Це цивільний дирижабль, який використовується для дослідницьких, переважно метеорологічних, цілей», - йдеться у заяві представника міністерства закордонних справ.

Республіканські законодавці швидко відреагували на інцидент, назвавши політику президента Джо Байдена «слабкою».

«Президенту Байдену слід перестати няньчитися і утихомирювати китайських комуністів. Обрушіть кулю зараз і використовуйте її технологічний пакет, який може стати скарбом для розвідки», - написав у Твіттері сенатор Том Коттон, видний прихильник жорсткої лінії стосунків із Китаєм, який закликав Блінкена скасувати свою поїздку.

Українські Національні Новини

Новини Світу