deoligarkhizatsiya-bez-kolomoyskogo-ekspert-atlantic-council-vkazav-na-oznaki-trivayuchogo-vplivu-skandalnogo-oligarkha-na-zelenskogo

Деолігархізація без Коломойського: експерт Atlantic Council вказав на ознаки триваючого впливу скандального олігарха на Зеленського

 • 13036 переглядiв

КИЇВ. 13 липня. УНН. Президент України Володимир Зеленський може не врахувати Ігоря Коломойського в своїх планах по деолігархізації. Про це в тому числі свідчить те, що він вдався до допомоги людей олігарха - Бориса Філатова і Геннадія Корбана - для боротьби зі своїми опонентами на майбутніх президентських виборах. Про це пише спеціальний радник по Європі в Міністерстві закордонних справ Великобританії (з 1997 по 2001 рік), аналітик з питань зовнішньої політики і європейських справах Девід Кларк в блозі для Atlantic Council , передає УНН.

Аналітик нагадує, що Зеленський в 2019 році їздив за кордон, щоб радитися з Коломойським, а також використовував його канали в своїй кампанії. За два роки президентства Зеленського представників влади, які виступали проти Коломойського, звільняли. Йдеться, зокрема, про генерального прокурора Руслані Рябошапка, який вів розслідування щодо олігарха, главі НБУ Якова смоли, і про прем'єр-міністра Олексія Гончаруку, який намагався послабити контроль Коломойського над енергокомпанією. В 2021 році Зеленського помітили на вечірці будинку у соратника Коломойського Тимура Міндіча. Президент вказав, що відзначав там свій день народження.

Аналітик вважає, що в новому законопроекті Зеленського про деолігархізації визначення слова "олігарх" могло бути сформульовано таким чином, "щоб виключити Коломойського з-під його умов".

При цьому Зеленський почав використовувати людей Коломойського для боротьби з політичними опонентами. Зокрема, для протистояння з мером Києва Віталієм Кличком, Офіс Президента вдався до допомоги мера Дніпра Бориса Філатова і Геннадія Корбана, яких традиційно вважали людьми Коломойського в українській політиці. Корбан і Філатов взяли активну участь в організації муніципалітетів від ОПУ, в яку Кличко не включили. Експерт зазначає, що Філатова можуть готувати на роль "технічного кандидата", щоб нейтралізувати Кличко перед президентськими виборами.

Паралельно з цим ЗМІ Коломойського почали нападки на Кличка, а оточення мера Києва і він сам стали об'єктами переслідування з боку правоохоронних органів.

Коломойський тим часом продовжує намагатися повернути контроль над ПриватБанком, а зміна керівництва в НБУ з боку команди Зеленського може створити ризики для ослаблення незалежності регулятора.

"Тільки порвавши зі своїм покровителем, Зеленський зможе виконати обіцянку, дану народу України, зруйнувати олігархічний порядок і замінити його справедливою системою, яка дозволить Україні процвітати. Інший варіант буде являти собою не більш ніж цинічну перебудову олігархічного режиму ... деолігархізація без урахування Коломойського - зовсім деолігархізація ", - відзначає Девід Кларк.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Нафта зросла в ціні на очікуваннях падіння запасів у США

     • 23958 переглядiв

    ООС: бойовики 5 разів порушували “режим тиші”

     • 11240 переглядiв

    В Україні 2,241 млн випадків COVID-19, за добу - 481

     • 22191 переглядiв