cop28-u-dubai-stane-momentom-istyny-dlia-naftovoi-promyslovosti-holova-mizhnarodnoho-enerhetychnoho-ahentstva

COP28 у Дубаї стане "моментом істини" для нафтової промисловості – голова Міжнародного енергетичного агентства

 • 21488 переглядiв

Глава МЕА Фатіх Бірол попередив, що майбутня конференція COP28 в Дубаї має вирішальне значення для нафтової галузі, підкресливши необхідність скорочення нафтогазової залежності для успішного переходу до чистої енергетики та наголосивши на неефективності технології уловлювання вуглецю.

За тиждень до початку кліматичного саміту ООН (COP28) в ОАЕ, продовжуються дискусії з приводу необхідності скорочення нафтових і газових операцій в цілях успішного переходу на чисту енергію. Зокрема технологія уловлювання вуглецю, піддається критиці експертами як неефективна - але на неї все ще покладаються виробники викопного палива. Як заявив голова Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Бірол виданню BBC, майбутній COP28 виявить незручні істини з приводу сприяння або подолання кліматичної кризи, передає УНН.

Незручна істина, з якою галузь повинна змиритися, полягає в тому, що для успішного переходу на чисту енергію потрібен набагато менший попит на нафту і газ, що означає скорочення нафтових і газових операцій з часом, а не їх розширення. Це неможливо обійти

- повідомив британській службі новин Фатіх Бірол.

За його словами, світова нафтогазова промисловість постає перед вибором - або сприяти кліматичній кризі, або "стати частиною рішення".

Деталі

Цьогорічна конференція COP28, що має відбутися в Об'єднаних Арабських Еміратах, викликає суперечки через те, що її приймає великий виробник нафти, пише BBC. Зокрема, людину, яка головуватиме на кліматичних переговорах, Султана Аль Джабера з Об’єднаних Арабських Еміратів, раніше критикували за те, що він надає пріоритет технології, відомої як уловлювання та зберігання вуглецю. Ця технологія є достатньо дорогою, але начебто запобігає викиду в атмосферу більшої частини CO2, що утворюється в результаті спалювання викопного палива на електростанціях; або повторно використовує його та зберігає під землею. Критики вважають, що виробники викопного палива сподіваються використовувати уловлювання та зберігання вуглецю, щоб далі покладатися на нафту та газ.

Важливо зазначити, що згідно з експертними оцінками, виходячи з поточного споживання нафти та газу, світові доведеться вловити або видалити близько 32 мільярдів тонн вуглецю, щоб зупинити підвищення температури більш ніж на 1,5C, порівняно з доіндустріальним рівнем, що вважається ключовим порогом для обмеження впливу зміни клімату.

Зараз у світі щороку вловлюється лише 45 мільйонів тонн вуглецю. Але Фатіх Бірол стверджує, що досягнення світових кліматичних цілей "означає відмову від ілюзії про те, що рішенням є неймовірно великі обсяги уловлювання вуглецю". Серед іншого, зауважується, що кількість електроенергії, необхідної для живлення технологій уловлювання вуглецю, буде більшою, ніж сьогодні весь світовий попит на електроенергію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рекорд видобутку в регіоні за останні 20 років: у Карпатах відкрили новий поклад газу

Також про дану дилему розповідає BBC виконавчий директор Oxford Net Zero та CO2RE в Оксфордському університеті Стів Сміт.

Це йде рука об руку зі скороченням викидів, намагатися видаляти вуглекислий газ і водночас не скорочувати викиди — це все одно, що перебувати в машині на швидкості й намагатися одночасно натиснути на гальма й газ

- пояснив Сміт. 

Нещодавній звіт МЕА підкреслює, що, незважаючи на заяви нафтогазовидобувних компаній, фактичний рівень інвестицій у перехід до нульових викидів є незначним, стверджує Брендан Карран, старший науковий співробітник Науково-дослідного інституту зміни клімату та навколишнього середовища Грантема. За його словами галузь насправді "не робить навіть близько достатніх зусиль", в той же час "нафтогазові компанії фіксували рекордні прибутки".

У 2022 році промисловість викопного палива повідомила про доходи в 5 трильйонів доларів США, що є рекордним показником.

Але, як вважає Фатіх Бірол, будь-які нові проекти з видобутку викопного палива, оголошені сьогодні, зіткнуться "не тільки з кліматичними ризиками, але й з бізнес-ризиками", тому що до того часу, коли нафта вийде на ринок через сім або вісім років, світове споживання нафти буде скорочуватися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські нафтові танкери не підпадають під санкції ЄС - дипломати

Ігор Тележніков

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Блокаду для вантажівок на кордоні з Польщею розширили

     • 18209 переглядiв

    Уламки дрона пошкодили лінію електропередачі на Вінниччині

     • 29847 переглядiв

    В Україні планують спростити процес відбору суддів

     • 30722 переглядiв