chorne-more-rosiia-rozumiiu-putina-liubliu-rosiisku-movu-shcho-rozpovidav-pidozriuvanyi-u-zamovnykh-vbyvstvakh-eksdeputat-i-rosiiskyi-ahent-shepelev-spivrobitnyku-fsb

"Чорне море - росія", "розумію путіна", "люблю російську мову". Що розповідав підозрюваний у замовних вбивствах ексдепутат і агент фсб Шепелев російській спецслужбі

 • 169848 переглядiв

"Чорне море - росія", "розумію путіна", "люблю російську мову". Що розповідав підозрюваний у замовних вбивствах ексдепутат і російський агент Шепелев співробітнику фсб

Колишній народний депутат Олександр Шепелев, якого звинувачують у державній зраді, замовних вбивствах, фінансових та корупційних злочинах і який може опинитись на свободі через рішення Верховного Суду, підтримує анексію Криму росією, виправдовує дії президента рф володимира путіна та зізнається у любові до російської мови. Про це свідчить відео його розмови зі співробітником фсб рф, яке є у розпорядженні УНН.

На запитання співробітника фсб про те, яка різниця, чий Крим, Шепелев заявив: "Абсолютно без різниці". Понад те, колишній депутат України заявив, що нібито "прості українці" підтримують російську анексію Криму.

"Вже Чорне море – це росія. Я любив завжди в Крим їздити, ми в Карпати їздимо, і в середню, і в східну і на західну Україну. Донбас – це батьківщина, батьки там поховані. Але хотілося б там навести порядок. По-перше, ясно, що віддати її (Україну – ред.) військам НАТО, щоб кораблі НАТО стояли в Чорному морі, не реально, і я думаю, що американці й всі це прекрасно розуміють", – сказав Шепелев.

Він додав, що розуміє дії путіна і на його місці теж би цього ніколи не допустив, "тому що це цілісність моєї держави й зобов’язаний захищати росію, ну які війська (НАТО в Україні – ред.), це виключено".

Шепелев підкреслив, що особисто їздив регіонами України, спілкувався "з простими людьми", й всі вони нібито висловлювали свою підтримку росії. Зокрема, за його словами, українці нібито підтримували росію у Вінницькій та Хмельницькій областях, на Донбасі, у Криму та Херсоні. Таким чином Шепелев просував наратив про "ми всє славяні" та "один народ".

"Більшість людей (в Україні – ред.), усі за росію. Те, що розповідають, що 70% за Європу, повірте, всі плюються на ту Європу", – переконував він.

Він також розповів, що коли опинився у росії – припинив спілкування з українськими політиками. Шепелев підкреслив, що в росії "всі свої".

Водночас, за його словами, він не відчуває, що рф – це імперія зла, й зазначив, що злий на США.

Шепелев підкреслив, що підтримував надання російській мові статусу другої державної. "Я двічі голосував з російську мову – це була моя принципова позиція. Мене питали: а що ти робиш? Я кажу: а я хочу, тому що мені потрібна російська мова, я її люблю, я хочу, щоб мої діти говорили російською мовою й вірші читали Пушкіна російською мовою, а не українською мовою", – підкреслив він на допиті в фсб.

Колишній нардеп також зізнався, що під час його каденції виконував роботу, яка порушувала українське законодавство. "Тема, яку довго розповідати, пояснювати. Мабуть, просто краще, щоб мене вбили", – сказав він.

Окрім того, Шепелев у розмові пишався тим, що його бабуся і дідусь з росії. Колишній депутат навіть сплутав український Луцьк із російським липецьком.

Шепелев підкреслив у фсб, що бардак в Україні потрібно закінчити жорстко.

Раніше ми розповідали про тісну співпрацю Шепелева із російськими спецслужбами гру та фсб. Зокрема у розпорядженні УНН опинилися документи, написані власноруч Шепелевим, у яких ідеться про те, що він є завербованим агентом, мріє жити в росії й просить там статус біженця.

Раніше стало відомо, що прокурор Вікторія Оршавська подала до ВРП скаргу на суддів Верховного Суду Король В.В., Маринич В.К. та Марковець А.М, які розглядали касацію у справі Шепелева і 6 липня 2023 року змінили йому вирок судів попередніх інстанцій, й майже випустили Шепелева на волю.

За автоматичним розподілом, скаргу по справі Шепелева розглядатиме перша в історії суддя-член ВРП, яка воює на фронті проти рф Олена Ковбій.

Зокрема, колегія Верховного Суду вирішила закрити один з епізодів справи, який стосувався підкупу, через, на їхній погляд, недостатню кількість доказів.

Окрім того, судді суттєво зменшили строк відбування покарання Шепелева, зарахувавши йому термін перебування в СІЗО рф з 19 березня 2015 року по 8 липня 2016 року. Тоді російські правоохоронці затримали його за екстрадиційним запитом України. Поки нібито вирішувалося питання його видачі Україні, Шепелев активно співпрацював із фсб рф і повинен був перебувати в слідчому ізоляторі. Через рік росія все ж відмовилася видати нардепа-втікача українському правосуддю, посилаючись на загрози власній національній безпеці.

Колегія Верховного Суду також скористалася "законом Савченко" і зарахувала Шепелеву у строк відбування покарання його перебування в СІЗО за обвинуваченням в інших справах.

Таким чином, за рішенням касаційної інстанції Шепелев повністю відбув покарання за вироком Деснянського районного суду м. Києва від 7 серпня 2020 року. Окрім того, через закриття епізодів про підкуп майно екснардепа не конфісковуватимуть.

Нагадаємо

У 2014 році Шепелева затримали у справі про вбивство чотирьох осіб і замах на вбивство банкіра Сергія Дядечка. Проте ексдепутату вдалося втекти з-під варти через "лікарняну схему". Чотири роки він переховувався в росії й був затриманий українськими правоохоронцями тільки у 2018 році.

Окрім справи про замовлення вбивств п’яти людей, в українських судах також розглядаються справи за обвинуваченням Шепелева у вчиненні державної зради та розкраданні коштів "Родовід банку".

Лілія Подоляк

Слайдер

    Популярні

    Новини по темі

    Атака рф на Київщину: через уламки є пошкодження будинків

     • 43505 переглядiв