ukenru
chi-mozhna-zabuti-pro-covid-19-vidpovidaye-olga-golubovska

Чи можна забути про COVID-19? Відповідає Ольга Голубовська

 • 641262 переглядiв

КИЇВ. 6 червня. УНН. Ковід лише вщух, але ще повернеться. Про це в ексклюзивному інтерв'ю УНН розповіла головний інфекціоніст України, заслужений лікар, професор Ольга Голубовська.

На сьогодні у зв'язку з подіями в країні для більшості українців ковід відійшов на другий план, але кількість госпіталізованих залишається досить високою.

«Так, ще велика кількість і, гадаю, це ще не кінець. Наразі зростання госпіталізації спостерігається у США, у Франції, у багатьох країнах. До нас як завжди трішечки пізніше прийде. Але інша річ, що це вже не буде такої катастрофи, як це було з тими новими варіантами вірусу. Так, уже відпрацьовано тактику. Восени або в середині літа може бути якесь зростання та зростання госпіталізацій. У США десь у травні буквально за тиждень подвоїлася кількість госпіталізованих людей, а вони госпіталізують дуже важких людей. Хворих, що підлягають, за нашими нормативними документами – набагато більше. Тому що ми госпіталізуємо і з перебігом середньої тяжкості, але з груп ризику для введення своєчасного противірусного препарату, якщо недоступні таблетовані форми. Принаймні намагаємося це робити», - розповіла лікарка.

Вона нагадала, що медична спільнота прогнозувала, що наступні штами COVID-19 будуть слабшати.

«Ми ж говорили, що всі наступні варіанти коронавірусу будуть не такі важкі. Є кілька варіантів, що викликають занепокоєння. Це британський варіант, «Дельта»-варіант. «Омікрон» уже менш вірулентний, менш агресивний. Але він меншу агресивність компенсував полегшеним механізмом передачі та залученням до епідемічного процесу дітей. Він вислизає від імунітету, як природного, так і штучного, і тому він викликає величезну кількість хворих, кількість госпіталізацій була велика, хоча дуже важких хворих було все ж таки менше, ніж при «британцеві» і при «Дельті». Окрім того, ми вже навчилися лікувати. Безліч людей самі приймали противірусні препарати в амбулаторних умовах. Ми склали нормативну базу, яка дозволяла госпіталізувати хворих на внутрішньовенне введення противірусного препарату в перші дні хвороби», - пояснила Голубовська.

Зараз же, каже інфекціоніст, маску можна, та й потрібно, не носити. Особливо на вулиці, адже треба вентилювати легені.
Окрім того, вона зазначила, що мікроби мають властивість конкурувати між собою за домінування. Наприклад, вона навела ситуацію з грипом, який практично зник у перший сезон ковіду.

«Зараз рівень захворюваності на мінімумі. Але зростання ще має бути. Але якщо у нас буде спалах чогось іншого, пов'язаного з воєнними діями, – це теж може накласти відбиток. Подивимося. Головне, що інфекції є, були і будуть. Ось це абсолютно точно. Боятися їх не треба. Їх треба розуміти», — пояснила Голубовська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хвороби війни та хронічний стрес: Голубовська про те, чи чекають на Україну спалахи інфекційних хвороб

Українські Національні Новини

Суспільство