ukenru
cherez-kiberataki-rosiyi-ukrayintsi-mozhut-zalishitisya-bez-svitla-tepla-ta-groshey-reuters

Через кібератаки Росії українці можуть залишитися без світла, тепла та грошей – Reuters

 • 27568 переглядiв

КИЇВ. 15 січня. УНН. Після кібератаки на низку урядових сайтів, у тому числі МЗС, МОН та інші, американські експерти попереджають про можливі більш серйозні атаки, які можуть залишитися українців без світла, тепла і грошей. Про це УНН повідомляє з посиланням на Reuters.

Reuters у статті "Без світла, без тепла, без грошей - таке життя в Україні під час кібервійни" попереджає, що хакери можуть готувати більш серйозні кібератаки на критично важливу інфраструктуру.

Цитата

“У міру зростання напруженості ми можемо очікувати більш агресивної кіберактивності в Україні і, можливо, в інших місцях. Можливо, включаючи руйнівні атаки, націлені на критично важливу інфраструктуру. Організаціям необхідно почати підготовку", - сказав аналітик розвідки американської компанії з кібербезпеки Mandiant Джон Халтквіст.

Деталі

Агентство зазначає, що вторгнення хакерів в лікарні, енергетичні компанії і фінансову систему до недавнього часу були рідкістю. Але організовані кіберзлочинці, багато з яких живуть в Росії, в останні два роки агресивно переслідували установи за допомогою програм-вимагачів, заморожування даних і комп'ютерного обладнання, необхідного для догляду за пацієнтами лікарень.

Зазначається, що згідно з судовими розглядами, повідомленнями ЗМІ та медичних працівників, у деяких випадках ці вимагання призводили до загибелі пацієнтів.

"П'ятнична атака на українські веб-сайти включала в себе попередження „боятися і очікувати гіршого“, в той час як Росія накопичила близько 100 000 військовослужбовців біля України, що викликає побоювання на Заході, що вона розглядає можливість вторгнення. Москва заперечує, що хоче вторгнутися", — йдеться в статті.

Агентство нагадало, що Росія неодноразово відкидала звинувачення в хакерських атаках, висунуті Україною та іншими країнами протягом багатьох років. Незважаючи на те, що Росія підозрюється в нових веб-атаках, Україна безпосередньо не звинувачує Росію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Потужна кібератака на урядові сайти України: у СБУ розслідують причетність спецслужб РФ

Колишній керівник відділу кібербезпеки CrowdStrike Дмитро Альперович вважає, якщо Росія знову вторгнеться в Україну, відбудуться більше кібератак.

За словами Альперовича, вони, швидше за все, будуть руйнівними, а не фатальними.

"Це буде другорядне. Головне шоу буде на землі", - сказав він.

Зазначається, що Україна вже постраждала від деяких з найбільших на сьогодні зломів інфраструктури.

"У грудні 2015 року перша в своєму роді кібератака позбавила світла 225 000 осіб на заході України, при цьому хакери також саботували електророзподільне обладнання, що ускладнило спроби відновити електроенергію", — йдеться в статті.

За словами офіційних осіб, за останні два місяці 2016 року хакери атакували українські державні установи близько 6500 разів. Тоді уряд заявив, російські спецслужби ведуть кібервійну проти України.

"Атака на Державне казначейство зупинила його системи на кілька днів, а це означає, що державні службовці і пенсіонери не могли вчасно отримувати зарплату або виплати", — наголошується в статті.

Так, атаки на енергосистему України експерти розглядають як перший приклад відключення хакерами життєво важливих енергосистем, що забезпечують теплом і світлом мільйони будинків.

Контекст

У ніч з 13 на 14 січня була здійснена хакерська атака на низку урядових сайтів, у тому числі МЗС, МОН та інші.

Не працювали сайти Міністерства закордонних справ та Міненерго, ДСНС та МОН. ЗМІ писали про те, що сайт КМУ також заблокований, проте станом на 8:30 працював доступ до урядової сторінки. Сайт "Дія" також "лежав".

Зловмисники на головних сторінках цих сайтів розмістили повідомлення провокаційного характеру. При цьому в мережі поширюється нібито Заява самих хакерів, в якій стверджується, що "всі ваші особисті дані були завантажені в загальну мережу".

Робота атакованих державних ресурсів вже відновлена. Контент сайтів при цьому залишився без змін, і витоку персональних даних не відбулося, інші сайти відновлять роботу найближчим часом, вказують в СБУ і Мінцифрі.

Зараз Держспецзв'язку спільно зі Службою безпеки України та кіберполіцією збирає цифрові докази і займається розслідуванням інциденту.

Українські Національні Новини

Суспільство