ukenru
chas-maye-znachennya-borrel-predstaviv-propozitsiyu-z-zabezpechennya-boyepripasiv-dlya-ukrayini

"Час має значення": Боррель представив пропозицію з забезпечення боєприпасів для України

 • 1028649 переглядiв

КИЇВ. 8 березня. УНН. Верховний представник ЄС з закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель повідомив, що сьогодні на зустрічі міністрів оборони країн-членів блоку представив пропозицію, як можна забезпечити боєприпаси, потрібні Україні - вона має три стовпи, пише УНН.

Цитата

"Вторгнення росії продовжується й Україні терміново необхідно більше боєприпасів для захисту. Час має значення. Сьогодні на зустрічі міністрів оборони представив чітку пропозицію, як можемо забезпечити боєприпаси, потрібні Україні", - написав Боррель у Twitter.

Деталі

Під час спілкування з журналістами після приїзду на зустріч Боррель наголосив, що "Україні потрібно більше боєприпасів. Проблема полягає у тому, як забезпечити боєприпаси, необхідні Україні для продовження захисту (себе)". 

"Я представив пропозицію. (...) Пропозиція була створена спільно з Європейською службою зовнішніх справ (EEAS), Європейським оборонним агентством (EDA), яке я маю честь очолювати, та (Європейською) комісією. І вона має три стовпи", - сказав Боррель.

"По-перше, швидко забезпечити боєприпаси з наявних запасів. Ми говоримо про тижні, тому потрібно використовувати те, що ми вже маємо. Те, що європейські армії вже мають у своїх запасах і в контрактах, які вони передали галузі.

По-друге, просити більше «йти разом»: спільні закупівлі всіма арміями, які хотіли б робити це разом, щоб надати частину цих спільних закупівель Україні, у середньостроковій перспективі.

У довгостроковій перспективі – чи не так довго, але точно не на завтра – збільшити оборонну спроможність нашої промисловості. Ми не можемо серйозно говорити про нашу спроможність мати автономну стратегічну відповідальність, якщо у нас недостатньо оборонної спроможності нашої промислової частини. І над цим ми працюємо разом з (Європейською) комісією, і ми побачимо, як ми можемо збільшити цей потенціал", - розповів голова дипломатії ЄС.

Як зазначає Bloomberg, "міністри оборони Європейського Союзу обережно привітали план відправлення в Україну боєприпасів зі своїх наявних запасів, але закликали блок швидше працювати над спільними закупівлями снарядів, щоб почати виробництво".

Доповнення

Міністр оборони України Олексій Резніков бере участь у неформальній зустрічі міністрів оборони ЄС у Стокгольмі, під час якої сторони обговорять швидкість ухвалення рішень щодо надання Україні зброї.

Українські Національні Новини

Політика