ukenru
buv-zaverbovaniy-inozemnoyu-spetssluzhboyu-eksposadovtsya-ap-i-rnbo-zapidozrili-u-derzhzradi

Був завербований іноземною спецслужбою: експосадовця АП і РНБО запідозрили у держзраді

 • 16813 переглядiв

КИЇВ. 7 червня. УНН. Експосадовця Адміністрації Президента в 2014 році, який згодом почав працювати у РНБО, підозрюють у державній зраді. Йому повідомили про підозру, повідомляє УНН з посиланням на дані СБУ та Офісу Генпрокурора.

Цитата:

"За процесуального керівництва Київської міської прокуратури повідомлено про підозру колишньому співробітнику Адміністрації Президента України у вчиненні державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України)", - повідомили в Офісі Генпрокурора.

Деталі

За даними слідства, у період 2014 року підозрюваний, який на час вчинення інкримінованого злочину працював в Адміністрації Президента України, а надалі - у РНБО, "маючи доступ до державної таємниці, вступив у злочинну змову з представником іноземної спецслужби та передав йому відомості, які отримував у зв’язку із виконанням службових обов’язків".

В СБ України повідомили, що їхніми оперативниками було встановлено, що цей посадовець категорії "Б" протягом тривалого часу збирав і передавав кураторам інформацію, у тому числі закритого характеру. Замовників, зокрема, цікавили дані про деталі функціонування органів держаної влади України.

"Незаконні дії підозрюваного полягали у збиранні, систематизації та проведенні аналітики відомостей, що стосувалися сфери економіки, внутрішньополітичної обстановки, міжнародних відносин, а також стратегічного співробітництва України з ЄС, РФ та Китаєм в незалежності від характеру інформації, а також грифу обмеження доступу до неї", - розповіли своєю чергою у прокуратурі.

Досудове розслідування здійснюється слідчими Головного управління СБУ в місті Києві та Київській області.

За даними СБУ, 1 червня суд обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 15 років. Обвинувальні матеріали скеровано до суду.

Доповнення

Контррозвідка СБУ протягом 2020 року розпочала 304 кримінальні провадження, в тому числі за ознаками державної зради, шпигунства, диверсії та створення терористичної організації, за ознаками держзради з яких - 76.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП