ukenru
budivelni-roboti-v-znamenitomu-odeskomu-pasazhi-vedutsya-bez-dozvolu

Будівельні роботи в знаменитому одеському Пасажі ведуться без дозволу

 • 17134 переглядiв

КИЇВ. 24 червня. УНН. Будівельні роботи в готелі "Пасаж" - однієї з візитних карток Одеси, ведуться без дозволу державної архітектурно-будівельної інспекції. Про це 24 червня на засіданні виконкому Одеської міськради повідомила депутат Лілія Леонідова, передає кореспондент УНН.

Деталі 

"У них немає дозволу", - сказала вона.

Начальник управління з питань охорони об'єктів культурної спадщини Одеської міської ради Володимир Мещеряков підтвердив, що до його управління дозвільна документація не надходила, але будівельні роботи вже ведуться з посиланням на дозвіл від обласної державної адміністрації.

При цьому дозволів від Держархінспекціі на перебудову "Пасажу" в міськраді ніхто не бачив, навіть заступник глави міста Михайло Кучук, відповідальний за будівництво в Одесі.

Реконструкція "Пасажу" викликала гостру дискусію в місті - мова про збільшення площі мансардного поверху на 2,5 тисячі метрів. У травні 2021 року було видано містобмеження і чиновники мерії запевняють, що висотність будівлі не збільшиться і мансарду планується зробити в габаритах існуючого горищного приміщення.

"Я не побачив, що буде змінений характер історичного середовища будівлі", - сказав начальник управління з питань охорони об'єктів культурної спадщини Одеської міської ради Мещеряков.

У той же час, чиновники визнають, що контролювати процес у них немає повноважень.

"Потім виявиться, що це не ми погані, а контролери. Ми зараз знімаємо з себе відповідальність за те, що там буде відбуватися?", - сказала депутат Леонідова, звертаючись до колег, які захищають будівництво в "Пасажі" без документів ДАБІ.

Про те, що на території готелю "Пасссаж" ведуться будівельні роботи, одесити писали в соціальних мережах ще в кінці травня поточного року. Вони переживають, що будівельники торкнуться не тільки зовнішнього вигляду вікової будівлі, але і внутрішнього.

Доповнення

Раніше УНН писав, що "Пасаж" перебуває зараз у володінні бізнесменів Олександра Грановського і Бориса Кауфмана. Причому перехід власності від комунальної в приватну самі одесити називають сумнівним.

До 2003 року "Пасаж" був у власності городян, але після було вирішено створити закрите акціонерне товариство, куди крім міськради увійшли приватні компанії Бориса Кауфмана та Олександра Грановського, яких, до слова, вважають мало не "спонсорами" мера Одеси Геннадія Труханова або у всякому разі особливо наближеними.

Голосування депутатів призвело до того, що у власності мерії виявилося 35% акцій, решта 30% належали компанії "Укрбудсервис" і 35% "Clear Water Bay Hotels" Кауфмана - Грановського. Ніякої реконструкції "Пасажу" не спостерігалося до 2006 року, поки нові "інвестори" не провели закриті збори, куди не запросили мерію, і вирішили внести зміни в статут ЗАТ, випустивши 382 тис. 760 нових акцій по 100 гривень за штуку, які тут же придбав "Укрбудсервис" і став власником 50% акцій.

Тим самим була розмита частка одеситів в "Пасажі", а контроль над об'єктом отримали бізнесмени. У 2013 році міськрада Одеси і зовсім продала свою частку за 32,1 млн грн або по 100 гривень за кожну акцію.

"Серед тодішніх "регіоналів", які лобіювали питання продажу, був і діючий мер Одеси Геннадій Труханов, який тепер є "бізнес-партнером" Кауфмана і Грановського. У голосуванні він не брав участі, але в залі був присутній на правах народного депутата від "Партії регіонів", - повідомили в одеському "Моніторі".

Згідно з інформацією Департаменту комунальної власності Одеської міськради, з 32,1 млн гривень, прописаних в рішенні сесії, до бюджету міста надійшло лише 20,2 млн гривень. До того ж гроші надійшли в грудні 2015 року, коли курс долара вже був по 23,8 гривень. Тобто викупити частку міста, вартість якої 6 мільйонів доларів, бізнесмени в результаті змогли за 848 тис. доларів.

Українські Національні Новини

Політика