ukenru
budapesht-znovu-prigroziv-kiyevu-cherez-situatsiyu-navkolo-vidachi-ugorskikh-pasportiv-u-beregovomu

Будапешт знову пригрозив Києву через ситуацію навколо видачі угорських паспортів у Береговому

 • 15130 переглядiв

КИЇВ. 20 вересня. УНН. Рішення Києва про висилку угорського консула з Берегового через відео з роздачею паспортів перемістить відносини між двома країнами в іншу площину і не залишиться без відповіді. Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, передає УНН з посиланням на сайт угорського МЗС.

"Уряд не дозволить українській адміністрації ще більше погіршити ситуацію із закарпатськими угорцями і найрішучішим чином засуджує спроби їх залякати", - заявив Сійярто в Будапешті.

Він назвав "особливо недружнім" актом використання відеоролику, записаного прихованою камерою в генеральному консульстві Угорщини у Береговому, з наближенням української виборчої кампанії, яка, на думку міністра, використовує антиугорські настрої у спробі виграти голоси.

За словами міністра, записи, швидше за все, були зроблені та оприлюднені на замовлення. Він заявив, що присяга на громадянство, записана на відео у Береговому, відповідає всім нормам, а той факт, що український міністр закордонних справ висловив щодо неї протест, можна пояснити лише "внутрішніми політичними міркуваннями та майбутніми виборами".

"Подвійне громадянство - це повсякденна практика у ЄС, і відповідно українські заперечення вказують на те, що Київ не ставиться серйозно до європейської інтеграції та приєднання до НАТО. Україна також має поважати свої міжнародні зобов'язання, в доповнення до яких вона повинна визнати той факт, що 150 тис. представників угорських меншин, які проживають в Україні, все ще мають права, навіть якщо Україна намагається послабити їх", - сказав міністр.

Сійярто заявив, що уряд Угорщини вважає недружним та ризикованим кроком рішення України про висилку угорського консула з Берегового.

"Такий крок перемістить відносини між двома країнами в іншу площину і не залишиться без відповіді, але міністерство закордонних справ і торгівлі не отримало жодних офіційних свідчень такого характеру", - додав він.

"Після дискримінаційних заходів щодо закарпатських угорців та різних спроб залякати їх, серія нападів на нас тепер перейшла на інший рівень. Угорщина постійно стежить за розвитком ситуації, і можливо, в майбутньому можуть знадобитися подальші заходи для сповільнення інтеграції України", - заявив він, додавши, що буде "багато про що говорити" щодо цієї ситуації на сесії ГА ООН в Нью-Йорку наступного тижня.

Як повідомляв УНН, міністр закордонних справ України Павло Клімкін раніше пообіцяв, що українська сторона належним чином відреагує на видачу угорським консульством жителям Закарпаття угорських паспортів.

Зазначимо, деякі ЗМІ напередодні повідомляли про те, що у консульстві Угорщини в Береговому “з келихом шампанського” громадянам України видавали угорські паспорти.

Українські Національні Новини

Політика