ukenru
bratska-mogila-na-tserkovnomu-podviryi-buchi-rosiyani-zabrali-spisok-z-detalnoyu-informatsiyu-pro-pokhovanikh

"Братська могила" на церковному подвір’ї Бучі: росіяни забрали список з детальною інформацією про похованих

 • 275771 переглядiв

КИЇВ. 13 травня. УНН. Масове тимчасове поховання на подвір’ї церкви св. Андрія Первозванного у Бучі облаштували співробітники комунальних служб міста. Вони ж вели ретельний список з інформацією про всіх померлих, кого звозили та ховали на території храму. Але росіяни забрали цей список. Про це в інтерв’ю УНН розповів керівник Бучанської окружної прокуратури Руслан Кравченко.

Очільник окружної прокуратури розповідає, що тіла загиблих звозили ті співробітники комунальних служб Бучі, які перебували у місті під час окупації. Росіяни ж ще й заважали цьому процесу.

Цитата

"Російські військові тільки розстрілювали та вбивали людей. Вони деколи забороняли навіть вивозити тіла. Звозили тіла та ховали їх комунальні служби Бучі – їх працівники, хто залишився в місті. Вони прийняли рішення робити такі тимчасові поховання. Тобто вони виїжджали по місцям, збирали та ховали, щоб зберегти померлих, щоб в одному місці були. Але вони ретельно записували всю інформацію: кого звідки забрали, особу кого встановили… А потім в один день російські військові забрали даний список", - розповів прокурор.

За словами Кравченка, копій списку не було і наразі ведеться робота з поновлення усієї інформації, яка там містилась.

Деталі

"На церковному подвір’ї виявлено сім окремих місць поховань, в яких виявлено загалом 116 тіл. Два захоронення найбільші. Так, в одному виявлено 62 людини, а в іншому 46. У двох похованнях виявлено відповідно три та дві особи, а також є ще три одиночних поховання. Але уточню, що в трьох похованнях ми виявили останки людських тіл", - розповів прокурор.

На момент проведення ексгумації, ми визначили, що 73 людини мають ознаки насильницької смерті, а ось у 43 осіб ознаки насильницької смерті відсутні. Зараз ведеться робота зі встановлення причин смерті цих 43 осіб – проводяться експертизи.
У похованні загалом було виявлено тіла 86 чоловіків та 30 жінок. Вже понад 50 осіб, тіла яких були ексгумовані з поховання поряд з храмом, ідентифіковані.

"Ми також перевіряємо, встановлюємо обставини, які можуть свідчити, що, наприклад, людина могла померти від голоду у зв’язку з тим, що російські військові не пропускали, людина не могла вийти, не могла дістати собі харчі. Такі факти кваліфікуються, як воєнний злочин", - розповів Кравченко, додавши, що ці факти та свідчення про них, на даний час, перевіряються.

Додамо

Також прокурор повідомив, що найбільше число, похованих у "братській могилі", а саме 52 людини – мають вогнепальні поранення, ще 17 – вибухові травми, а ще четверо осіб – це обвуглені тіла, які також мають ознаки вогнепальних поранень.
У похованні виявлені і тіла двох дітей, віком 4 та 10 років.

"Вони поховані разом з матір’ю. Їхні тіла дуже обвуглені. Ми встановили обставини смерті. Жінка з чоловіком та двома дітьми намагалися виїхати на авто до безпечнішого місця, однак російські військові почали з БТРа стріляти по автомобілях. Машина, в якій їхала родина, загорілася. У результаті матір та діти загинули, а їхній батько залишився без ноги. Ми встановили свідків цієї трагедії, вилучаємо великий обсяг відео для того, щоб відслідкувати рух цього БТР. Робимо все можливе для розслідування цієї справи", - розповів Кравченко.

Детальніше читайте в інтерв’ю: Прокурор: розслідування показало, що мешканців Бучі вбивали лише за те, що вони українці

Українські Національні Новини

Кримінал та НП