ukenru
brat-eksgolovi-ksu-shevchuka-namagayetsya-uniknuti-podatkovikh-perevirok-na-svoyikh-pidpriyemstvakh

Брат ексголови КСУ Шевчука намагається уникнути податкових перевірок на своїх підприємствах

 • 11719 переглядiв

КИЇВ. 21 жовтня. УНН. Генеральна прокуратура України, в рамках розслідування кримінальної справи за фактом розкрадання грошей з державного "Укрхімтрансаміаку", призначила податкову перевірку двох компаній "Агріхаб-Южний" та "Українська морська транспортна компанія", пов'язаних з рідним братом ексголови Конституційного суду України Станіслава Шевчука Рулавом Оддом (Денисом Шевчуком). Однак, обидві ці компанії активно пручаються проведення перевірок, оскаржуючи рішення ГПУ в судах, повідомляє УНН.

З рішення Верховного суду України від 1 жовтня поточного року випливає, що компанія "Агріхаб-Южний" звернулася до нього, оскаржуючи відмову апеляційного суду переглядати рішення слідчого судді Печерського суду про призначення, з ініціативи ГПУ, комплексної податкової перевірки компанії в період з 1 січня 2017 року по 1 січня 2018 року.

Суд скаргу "Агріхаб-Южний" задовольнив і ухвалив, що рішення Печерського суду може бути оскаржене в апеляції, що ймовірно, буде зроблено компанією найближчим часом.

В рамках слідства було встановлено, що до діяльності "Агріхаб-Южний" мав стосунок Рулав Одд (Денис Шевчук).

Крім цієї компанії, він також має безпосередній стосунок до компанії "Українська морська транспортна компанія" (УМТК), де є співзасновником і яка так само, на думку слідства, причетна до розкрадання грошей "Укрхімтрансаміаку".

ГПУ хотіла провести комплексну податкову перевірку і в УМТК. Однак УМТК "відбив" її проведення ще 18 квітня в Апеляційному суді міста Києва. Тоді, "трійка" суддів Кияшко, Ігнатов і Малиновський вирішили, що призначення комплексної податкової перевірки фігуранта кримінального провадження УМТК було незаконним і скасували її.

Нагадаємо, що кримінальне провадження № 42017000000002424, в рамках якого службові особи ДП "Укрхімтрансаміак" і УМТК підозрюються в розкраданні держкоштів, було розпочато 27.07.2017 року за ознаками злочинів, передбачених ст. 219 (доведення до банкрутства) і ч.5 ст.191 КК (розтрата майна шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах).

Під час слідства встановлено, що "Укрхімтрансаміак" і компанія Рулава-Дениса Одд-Шевчука "Українська морська транспортна компанія" уклали договір про надання допоміжних послуг, за які УМТК отримала близько 10 млн гривень в 2016 році. Однак, фактично ці послуги надаються не УМТК, а "Одеським припортовим заводом", і вищезгадані 10 млн грн просто виводилися на підконтрольну брату ексглави КСУ компанію - "УМТК", а потім розподілялися між учасниками схеми.

Слідчі також визначили, що Рулав Одд при цьому був радником в.о. директора ДП "Укрхімтрансаміак" Ігоря Трегубенка, мав значний вплив на діяльність ДП "Укрхімтрансаміак" і був тісно пов'язаний з власниками російського "Тольттіазот", здійснюючи лобіювання їх інтересів в Україні.

Крім того Одд, Трегубенко і заступник директора ДП "Укрхімтрансаміак" Андрій Оганов були пов'язані з діяльністю "Агріхаб-Южний", вважають правоохоронці. Ця компанія купувала рідкий аміак за номінальною ціною і продавала його підприємствам за ціною, яка диктувалася власниками даного підприємства та службовцями "Укрхімтрансаміаку".

У подальшому отримані від реалізації аміаку кошти перераховувалися на розрахункові рахунки підприємств з ознаками фіктивності, конвертувалися і розподілялися між усіма учасниками угоди - між власниками "Агріхаб-Южний" і службовцями "Укрхімтрансаміаку", сказано в рішенні Печерського суду Києва.

Як повідомляв УНН, ОАСК своїм рішенням від 11 жовтня ухвалив "відновити" брата Одда - Станіслава Шевчука на посаді Глави КСУ.

Однак, виконати таке рішення судді Окружного адмінсуду столиці Андрія Федорчука, на практиці не можливо, вважають юристи.

По-перше, відставка Шевчука приймалася не одноосібно, а колективним голосуванням 12 суддів КСУ. По-друге, Конституція України прямо говорить про те, що рішення і висновки КСУ не підлягають оскарженню і є остаточними, аргументують правознавці.

Уточнимо, що одним із приводів звільнення Шевчука з посади голови КСУ називають вплив його брата Одда на діяльність Суду.

Джерела Bihus.Info стверджували, що Одд систематично приїжджав до Станіслава Шевчука на роботу і впливав на кадрову політику Суду.

Українські Національні Новини

Політика