ukenru
brak-gotivki-u-venesueli-viklikala-zavorushennya

Брак готівки у Венесуелі викликав заворушення

 • 9190 переглядiв

КИЇВ. 17 грудня. УНН. У ряді районів Венесуели в п'ятницю, 16 грудня, почалися масові протести і погроми з участю людей, обурених браком готівкових грошей через несподіване рішення соціалістичного уряду вивести з обігу найбільшу банкноту посеред глибокої економічної кризи, передає УНН з посиланням Deutsche Welle.

Розграбовані десятки магазинів. За повідомленням одного з депутатів від опозиції, в шахтарському Ель-місті Кальяо в ході заворушень загинули три людини. Уряд, однак, не підтвердив цю інформацію. Нападу також зазнали два банки.

По всій Венесуелі демонстранти, розмахуючи нині знеціненими банкнотами номіналом 100 боліварів, блокували дороги, вони вимагали від магазинів приймати готівку і проклинали президента країни Ніколаса Мадуро. У Каракасі тисячі людей вишикувалися в чергу біля будівлі Центробанку, щоб встигнути обміняти виведені з обігу банкноти до крайнього терміну - 20 грудня.

Наприкінці минулого тижня Мадуро дав венесуельцям три дні для обміну банкнот номіналом 100 боліварів. Економісти переконували його не робити цього, попереджаючи про небезпеку соціального вибуху, але президент заявив, що ця міра необхідна для боротьби з мафією на кордоні з Колумбією.

Нові банкноти повинні були з'явитися ще 15 грудня, однак їх досі немає. У результаті багато венесуельці не мають можливості купувати найнеобхідніше, включаючи продовольство, заправляти автомобілі, щоб їздити на роботу, і купувати подарунки до Різдва.

Ніколас Мадуро засудив вибух насильства по всій країні і закликав співгромадян проявити розуміння. Він сказав, що нові банкноти з'являться "скоро", і рекомендував венесуельцям проводити розрахунки по можливості електронним способом. Однак у 40 відсотків жителів Венесуели навіть немає банківських рахунків.

Українські Національні Новини

Новини Світу