borotba-z-ekstremalnimi-tsinami-na-gaz-yevrokomisiya-zaproponuvala-nizku-nadzvichaynikh-zakhodiv

Боротьба з екстремальними цінами на газ: Єврокомісія запропонувала низку надзвичайних заходів

 • 154202 переглядiв

КИЇВ. 18 жовтня. УНН. Європейська комісія у вівторок запропонувала комплекс надзвичайних заходів для розв'язання проблеми екстремальних цін на енергоносії, який поки що не включає обмеження цін на газ, пише УНН з посиланням на повідомлення, опубліковане на сайті ЄК.

Цитата

«Сьогодні Комісія пропонує новий надзвичайний регламент для розв'язання проблеми високих цін на газ в ЄС і забезпечення надійності поставок цієї зими. Це буде зроблено за допомогою спільних закупівель газу, механізмів обмеження цін на газовому хабі TTF, нових заходів щодо прозорого використання інфраструктури та солідарності між державами-членами, а також постійних зусиль щодо зниження попиту на газ», - заявили в Єврокомісії.

Деталі

Нова пропозиція пропонує такі заходи:

- агрегування попиту в ЄС і спільні закупівлі газу для узгодження найкращих цін і зниження ризику, що держави-члени будуть перебивати ставки одна одної на світовому ринку, забезпечуючи водночас надійність поставок по всьому ЄС;

- просування роботи зі створення нового еталону ціни на СПГ до березня 2023 року; і в короткостроковій перспективі пропозицію механізму корекції цін для встановлення динамічної межі ціни для угод на TTF, а також тимчасового коміра або смуги для запобігання екстремальних стрибків цін на термінових ринках;

- правила солідарності за замовчуванням між державами-членами в разі нестачі поставок, що поширюють зобов'язання солідарності на держави-члени, які не мають прямого трубопровідного з'єднання, з тим, щоб залучити також держави, які мають потужності з виробництва СПГ; і пропозицію щодо створення механізму розподілу газу для держав-членів, які постраждали від надзвичайної ситуації з поставками газу в регіоні або блоці.

«У поєднанні з уже узгодженими заходами щодо зниження попиту на газ та електроенергію, зберігання газу та перерозподілу надлишкового прибутку енергетичного сектору ці нові кроки підвищать стабільність на європейських газових ринках цієї зими та надалі», - вважають в ЄК.

Зокрема, Комісія пропонує ввести в дію механізм обмеження цін через головну європейську газову біржу TTF, який спрацьовуватиме в міру необхідності. Механізм корекції цін встановить на тимчасовій основі динамічну межу ціни для угод на TTF. Угоди за ціною, що перевищує динамічну межу, не допускатимуться на TTF.

«Це допоможе уникнути екстремальної волатильності і надмірно високих цін», - вказують у рекомендаціях.

Також ЄК пропонує заходи для зниження волатильності цін на газ.

Запропоновані Європейською Комісією заходи не включали негайне обмеження цін на газ, що обговорювалося раніше в ЄС.

Нагадаємо

ЗМІ повідомляли раніше про те, що Європейська комісія планує запропонувати в ЄС тимчасову стелю цін на газ, щоб стримати екстремальні ціни.

План Єврокомісії буде обговорюватися лідерами ЄС на саміті 20-21 жовтня в Брюсселі.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    В Україні затвердили угоду про безвіз із Гватемалою

     • 151082 переглядiв

    Це лише питання часу: Данілов про вступ України до НАТО

     • 200987 переглядiв

    Кулеба повідомив, чи відновить африканське турне

     • 172630 переглядiв

    COVID відступає: в Україні за тиждень на третину менше заражень

     • 503446 переглядiв