ukenru
bolgariya-vistupila-proti-podilu-bolgradskogo-rayonu-odeskoyi-oblasti

Болгарія виступила проти поділу Болградського району Одеської області

 • 20843 переглядiв

КИЇВ. 20 травня. УНН. Уряд Болгарії прийняв декларацію про адміністративно-територіальну реформу в Україні і захист прав і цілісності болгарської громади. Уряд виступив проти поділу Болградського району Одеської області. Про це повідомляє УНН з посиланням на пресслужбу болгарського народного зібрання.

Так, документ був прийнятий 109 голосами "за", "проти" не висловився ніхто, а 19 депутатів утрималися.

"Парламент Болгарії категорично не згоден із запланованими (в Україні - ред.) адміністративними змінами і закликає уряд Болгарії вжити всіх можливих заходів ... для забезпечення збереження цілісності болгарської громади в Болградському районі Одеської області в рамках майбутньої адміністративно-територіальної реформи", - йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кулеба провів переговори з главою МЗС Болгарії: про що говорили

Також в заяві болгарського парламенту йдеться про необхідність терміново організувати міжурядову нараду з метою захисту прав і дотримання адміністративного єдності болгарської меншини в Україні відповідно до чинних двосторонніх угод, в тому числі і тими, які забезпечують освіту болгарською мовою.

Відзначається, що заява була передана українському посольству відразу після голосування.

Додамо, що в парламенті вважають, що українська адмінреформа може розділити Болградський район на кілька територіальних громад, де етнічні болгари більше не будуть більшістю. На думку Софії, це вдарить по правам болгарської меншини. За неофіційними даними, вона налічує в Україні, переважно на півдні Одеської області, близько 250-300 тисяч осіб.

Нагадаємо, що сьогодні Кабінет міністрів на засіданні затвердив перспективні плани розвитку чотирьох областей.

Українські Національні Новини

Політика