ukenru
bloomberg-oligarkhi-z-kremlivskogo-spisku-vzhe-zitknulisya-z-trudnoschami

Bloomberg: олігархи з "кремлівського списку" вже зіткнулися з труднощами

 • 12710 переглядiв

КИЇВ. 7 лютого. УНН. Російські олігархи-мільярдери починають стикатися з труднощами у вигляді додаткових перевірок, принаймні за деякими фінансовими операціями, після публікації в США "кремлівського списку" багатих росіян, ідентифікованих як союзники президента Володимира Путіна, передає УНН з посиланням на Bloomberg.

Один заможний росіянин зі списку на умовах анонімності повідомив, що він стурбований тим, що угода з іноземними партнерами, яка, як очікувалося, закриється в найближчі кілька місяців, може зірватися. Ще одна людина сказала, що його репутація серйозно постраждала після оприлюднення списку мінфіну США.

Організація Financial Integrity Network, розташована у Вашингтоні фірма, яка консультує банки та інші підприємства з питань пов'язаних з незаконними фінансами загроз, закликала клієнтів ретельно вивчати транзакції за участю будь-кого з "кремлівського списку". Фірма запропонувала розглядати їх як "політично вразливих осіб" - нормативна класифікація щодо людей з підвищений ризик участі в хабарництві або корупції через їх позицію і вплив.

Публікація списку спонукала деякі банки посилити контроль за транзакціями зазначених там людей, за словами чотирьох осіб, знайомих з цим питанням.

При цьому, як наголошується, кілька росіян, згаданих в списку, заявили, що не очікували, що це вплине на їх бізнес або особисті відносини.

Нагадаємо, у ніч на 30 січня мінфін США представив конгресу "кремлівську доповідь" - список посадовців, політиків і великих підприємців, які можуть мати зв'язки з російською владою, зокрема - з президентом РФ Володимиром Путіним.

До нього увійшли топ-посадовці, зокрема, голова МЗС РФ Сергій Лавров, як і інші члени російського уряду на чолі з прем'єр-міністром Дмитром Медведєвим, прес-секретар В.Путіна Дмитро Пєсков, помічник президента РФ Владислав Сурков.

Також у списку - олігархи, які працюють у різних сферах російської економіки - очільники банків, підприємств нафтогазової, металургійної промисловості. Зокрема, там опинився і голова російського газового монополіста "Газпрому" Олексій Мюллер.

Складання такого списку вимагає торішній американський закон "Про протидію супротивникам США за допомогою санкцій", який президент Сполучених Штатів Дональд Трамп підписав у серпні 2017 року. До цих людей потенційно можуть застосувати санкції.

У Росії на опублікування списку відреагували у низці російських державних установ, хоча ще днем раніше прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявляв, що "сама публікація списку нічого не означає", адже "не є черговою хвилею санкцій".

Пізніше він заявив, що США оголосили своїми ворогами фігурантів "кремлівської доповіді".

Українські Національні Новини

Новини Світу