ukenru
blizko-polovini-ukrayintsiv-svyatkuye-rizdvo-7-sichnya-opituvannya

Близько половини українців святкує Різдво 7 січня - опитування

 • 12020 переглядiв

КИЇВ. 5 січня. УНН. Понад 48% українців святкує Різдво 7 січня, в той же час 14% - 25 грудня. Про це йдеться у соціологічному дослідженні "Всеукраїнський омнібус", проведеного дослідницькою компанією "Active Group", передає УНН.

"Відповідаючи на запитання "Коли ви святкуєте Різдво?", 48,6% респондентів відповіли, що 7 січня, а 14% опитаних – що 25 грудня. 22,3% українців відзначають свято Різдва в обидва дня, 9,7% взагалі не святкують, а 5,3% респондентів не визначилися з відповіддю", - сказано у повідомленні.

Зазначається, щодо святкування Різдва в розрізі вікових груп, то найбільше тих, хто святкує Різдво 25 грудня, серед респондентів віку 30-39 – їх 17,2%. А найменше серед молоді – 11,5%. Не святкують Різдво взагалі здебільшого респонденти старшого віку (15,9%), тоді як в інших вікових групах таких респондентів удвічі менше.

"25 грудня Різдво святкують переважно респонденти на заході України (22,1%), а найменше (8,6%) – на півдні. Не відзначають свято переважно на сході (14,3%)", - додається у повідомленні.

За словами засновника "Active Group" Андрія Єременка, очевидно, що Різдво святкують не лише християни, але і люди, що ідентифікують себе як прихильників інших релігій та атеїсти. Тобто Різдво стало не лише релігійним, але і цілком "світським" святом. Окрім того, дата святкування 25 грудня або святкування обох варіантів Різдва популярність хоч і завойовує, але дуже повільно. Тож в Україні ще довго будуть святкувати Різдво за версією Московського патріархату, називаючи його "православним".

Довідково: дослідження проводилось компанією "Active Group" з 19 по 21 грудня 2020 року методом CATI (телефонні інтерв’ю за чітко структурованою анкетою за допомогою інтелектуальних систем). Географія: вся територія України за виключенням окупованих регіонів. Загалом опитано 1100 респондентів. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіоном України та типом населеного пункту (місто/село). Похибка при довірчій імовірності 0,95 не перевищує 3%.

Нагадаємо, очільник ПЦУ Епіфаній заявив, що перенесення святкування Різдва на 25 грудня - це питання часу. 

Українські Національні Новини

Суспільство