ukenru
biznes-sprognozuvav-tsogorichniy-kurs-dolara

Бізнес спрогнозував цьогорічний курс долара

 • 15293 переглядiв

КИЇВ. 17 січня. УНН. Український бізнес очікує у найближчий рік обмінний курс гривні до долара США на рівні 29,99 грн/дол. Про це УНН повідомляє з посиланням на дані опитування керівників підприємств, проведеного Національним банком України у IV кварталі 2018 року. 

"На тлі значного коливання курсу національної валюти в період проведення опитування відбулося помірне зростання курсових очікувань... У наступні 12 місяців очікується незначне посилення девальваційних процесів - середнє значення обмінного курсу гривні до долара США - 29,99 (у ІІІ кварталі 2018 року – 29,60 грн/дол. США)", - повідомили у НБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Мінфіні спрогнозували, скільки коштуватиме долар у найближчі роки

При цьому бізнес і надалі прогнозує високі темпи економічного зростання в Україні та розвитку власних підприємств. Одночасно внаслідок подальшого підвищення заробітної плати, а також адміністративно регульованих цін посилились інфляційні очікування.

У наступні 12 місяців також очікується:

  • подальше зростання обсягів виробництва товарів і послуг в Україні: баланс відповідей – 18,2% (у ІІІ кварталі 2018 року – 20,7%);
  • високий рівень ділової активності – індекс ділових очікувань (ІДО) становить 117,3% (у ІІІ кварталі – 117,2%). Високі темпи зростання економічної активності зберігаються за рахунок поліпшення оцінок щодо фінансово-економічного стану підприємств та інвестиційних видатків, а також завдяки високим прогнозам щодо загальних обсягів реалізації продукції власного виробництва;
  • вища інфляція – зростання споживчих цін на 9,5% (у ІІІ кварталі – 8,9%).

Зросли також очікування респондентів щодо потреби в позикових коштах найближчим часом. Підприємства, які планують брати банківські кредити, продовжують надавати перевагу національній валюті. Основними чинниками, що стримують розвиток підприємств, залишаються занадто високі ціни на енергоносії, а також сировину та матеріали.

Нагадаємо, у НБУ заявили про зміцнення гривні.

Українські Національні Новини

Економіка