ukenru
bilshe-polovini-ukrayintsiv-proti-perenesennya-svyatkuvannya-rizdva-opituvannya

Більше половини українців проти перенесення Різдва – опитування

 • 27852 переглядiв

КИЇВ. 23 грудня. УНН. Понад 50% українців проти святкування Різдва 25 грудня замість 7 січня. Про це свідчать результати опитування соціологічної групи "Рейтинг", інформує УНН.

Деталі

Чверть опитаних підтримують ідею перенесення святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня. 58% респондентів проти такої ідеї. Ще 15% зазначили, що їм байдуже це питання, 1% — не змогли відповісти.

Протягом останніх п'яти років зменшилася кількість тих, хто проти перенесення дати святкування Різдва (з 69 до 58%) і дещо зросла кількість прибічників цієї ідеї (з 15 до 26%).

Найбільше за перенесення Різдва на Заході і в Києві: приблизно 40% підтримують і майже стільки ж не підтримують.

Дещо більше підтримують цю ініціативу респонденти середнього й старшого віку, а також греко-католики.

Лише 4% святкують Різдво саме 25 грудня, тоді як більшість опитаних (71%) — 7 січня. Водночас 18% українців святкують Різдво двічі (25 грудня і 7 січня) і їхня кількість за рік дещо зросла. Частіше про подвійне святкування Різдва говорили жителі Заходу, Києва та греко-католики. Лише 6% не святкують Різдво взагалі (найбільше таких серед молоді та мешканців Півдня, Сходу).

Додамо

Опитування проводили з 20 до 22 грудня 2021 року серед населення України віком від 18 років в усіх областях, окрім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу.

Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews — телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів).

Усього опитали 2000 респондентів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше ніж 2,2%.

Нагадаємо

За словами глави Православної церкви України Епіфанія, українці впродовж наступних 10 років можуть перейти на святкування Різдва 25 грудня.

В Україні з 2017 року 25 грудня, як і 7 січня, — офіційний вихідний день.

Українські Національні Новини

Суспільство