ukenru
bilshe-40-ukrayintsiv-vvazhayut-kilkist-nayavnikh-aptek-nedostatnoyu-amku

Більше 40% українців вважають кількість наявних аптек недостатньою - АМКУ

 • 8972 переглядiв

КИЇВ. 31 серпня. УНН. Нині в Україні працює більш ніж 22 тис. аптек та аптечних пунктів. Їх кількість щорічно зростає майже на тисячу. Про це у своєму блозі написала доктор економічних наук, професор Зоя Борисенко, передає УНН.

Із посиланням на дані опитування Антимонопольного комітету, експерт зауважила, що 41% від кількості респондентів вважають наявну кількість аптечних закладів недостатньою.

“До того ж загальновідомо, що більшість споживачів не задоволені постійним суттєвим зростанням цін на лікарські препарати. В умовах зубожіння населення люди змушені відмовлятися від їх придбання. А це призводить до підвищеної смертності. Особливо у сільських районах”, - написала Борисенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці просять Гройсмана не допустити масового закриття аптек – петиція

Тому, як пояснила експерт, наміри нардепів ввести обмеження щодо кількості аптек в одного підприємця будуть не на користь конкуренції та добробуту людей.

“Що стосується встановлення бюрократичних обмежень на кількість об’єктів торгівлі, які має намір відкривати підприємець, то не зрозуміло чому, на думку авторів законопроекту (мова про документ №8591, зареєстрований у ВРУ - ред.), фізична особа-підприємець має право здійснювати торгівлю лікарськими засобами лише через одну аптеку, а юридична особа не більше ніж через чотири аптеки включно з їх структурними підрозділами, що мають бути розташовані в межах лише однієї області України. При цьому юридична особа, що, крім того, виготовляє лікарські засоби в умовах аптеки або здійснює діяльність, пов’язану з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, може здійснювати свою діяльність не більше ніж через вісім аптек включно з їх структурними підрозділами, що мають бути розташовані в межах лише однієї області України.

Ніяких обґрунтувань саме таких кількісних обмежень у законопроекті не наводиться. Зокрема слід нагадати, що області України дуже відрізняються за чисельністю міського та сільського населення, доступністю до транспортної інфраструктури та інших факторів, що впливають на можливості споживачів придбавати ліки. Очевидно такі бюрократичні перешкоди підприємництву та споживачам ліків будуть не на користь конкуренції та добробуту людей”, - наголосила вона.

Нагадаємо, йдеться про законопроект, який зареєструвала група народних депутатів у липні поточного року. Серед іншого, вказаний документ передбачає закриття сотень аптек по Україні за територіальним принципом.

Також документ передбачає цілковите руйнування аптечних мереж, що, у свою чергу, призведе до зростання цін на лікарські засоби, до знищення цінової конкуренції та до посилення впливу фармвиробників на процес формування кінцевої ціни фармпродукції та ліків. 

Українські Національні Новини

Суспільство