ukenru
bilshe-40-tis-frantsuziv-pidtrimali-petitsiyu-schodo-prezidenta-obamu

Більше 40 тис. французів підтримали петицію щодо "президента Обаму"

 • 10812 переглядiв

КИЇВ. 28 лютого. УНН. Онлайн-петиція із закликом до Барака Обами взяти участь у президентських виборах у Франції зібрала понад 42 000 прихильників, передає УНН із посиланням на ВВС.

Плакати з гаслом "Oui, on peut" - французький переклад виборчого гасла екс-президента США під час кампанії 2008 року "Yes, we can" - з'явилися в різних районах Парижа.

Як відзначає видання, Б.Обама не є громадянином Франції і відтак не може балотуватися на виборах у тій країні.

Однак автори цієї політичної витівки кажуть, що ставили собі за мету привернути увагу до відсутності гідних кандидатів на французьких виборах.

За словами одного з організаторів кампанії, її головне послання призначено для офіційних кандидатів і передається приблизно так: "Панове, ви нас не надихаєте".

Французькі виборці голосуватимуть у першому турі президентських виборів 23 квітня, а, якщо жоден із кандидатів не набере понад 50% голосів, то другий тур виборів пройде 7 травня.

Домінантною постаттю президентської кампанії у Франції була лідерка ультраправого Національного фронту Марін Ле Пен, шанси якої суттєво зросли після викриттів довкола фінансових зловживань правоцентристом Франсуа Фійоном. Ці викриття, які вперше з'явилися в січні, підірвали популярність пана Фійона серед виборців. Минулого тижня з цього приводу розпочато офіційне розслідування.

Згідно з останніми рейтинговими опитуваннями, Марін Ле Пен на кілька відсотків випереджає і Ф.Фійона, і центристського кандидата Еммануеля Макрона, однак ті ж опитування свідчать, що в другому турі вона програє і одному, і другому.

За інформацією ЗМІ, хоча підтримка Марін Ле Пен зараз більша, ніж будь-коли, її погляди залишаються неприйнятними для більшості французів, а кампанія президентських виборів 2017, за словами оглядачів, зводиться до однієї негативної ідеї: як не допустити перемоги Ле Пен.

Саме це спонукало до дій організаторів кампанії Обама2017 - молодих парижан віком за 30.

"Все ще можливо голосувати за президента, а не проти якогось кандидата", - стверджують автори кампанії на своєму сайті.

Те, що їхня жартівлива кампанія набула у Франції такого великого розголосу, здивувало організаторів, які кажуть, що французькі ЗМІ не зрозуміли жарту.

Раніше повідомлялося, що прихильники екс-президента США Барака Обами у Франції хочуть висунути його кандидатуру на президентських виборах в своїй країні.

Українські Національні Новини

Новини Світу