ukenru
bilshe-30-sprav-schodo-porushen-prav-zhurnalistiv-peredali-do-sudu-minulogo-roku

Більше 30 справ щодо порушень прав журналістів передали до суду минулого року

 • 10545 переглядiв

КИЇВ. 6 березня. УНН. У 2016 році правоохоронці направили до суду 31 кримінальне провадження щодо злочинів, скоєних відносно журналістів. Про це інформує Інститут масової інформації посилаючись на дані Генеральної прокуратури, передає УНН.

Так, за даними ІМІ, до суду з обвинувальним актом направлено 30 кримінальних проваджень та одне - з угодою про примирення.

"19 проваджень було направлено до суду за ч. 1 ст. 171 КК України (Незаконне вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів і технічних засобів, якими він користується у зв’язку із своєю професійною діяльністю, незаконна відмова у доступі журналіста до інформації, незаконна заборона висвітлення окремих тем, показу окремих осіб, критики суб’єкта владних повноважень, а так само будь-яке інше умисне перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності); 1 провадження за ч. 2 ст. 171 КК України (Вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків або переслідування журналіста у зв’язку з його законною професійною діяльністю); 3 провадження за ч. 1 ст. 345-1 КК України (Погроза вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна щодо журналіста, його близьких родичів чи членів сім’ї у зв’язку із здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності); 6 проваджень за ч. 2 ст. 345-1 КК України (Умисне заподіяння журналісту, його близьким родичам чи членам сім’ї побоїв, легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв’язку із здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності), одне з яких передано до суду з угодою про примирення. 2 провадження за ч. 1 ст. 347-1 КК України ( Умисне знищення або пошкодження майна, що належить журналісту, його близьким родичам чи членам сім’ї, у зв’язку із здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності)", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв ІМІ, у 2016 році на неокупованій території України ІМІ зафіксував 264 випадки порушень свободи слова, що приблизно на 15% менше, ніж минулого року (у 2015 році ІМІ зафіксував 310 порушень свободи слова в Україні, у 2014 році – 995 випадків).

У 2015 році було передано до суду 11 кримінальних проваджень за 171 статтею ККУ.

Нагадаємо, у 2016 році на неокупованій території України було зафіксовано 264 випадки порушень свободи слова, що приблизно на 15% менше, ніж минулого року (у 2015 році ІМІ зафіксував 310 порушень свободи слова в Україні, у 2014 році – 995 випадків).

Українські Національні Новини

Суспільство