bayden-taktovno-perenapraviv-pitannya-pro-vidstavku-trampa-do-kongresu

Байден тактовно перенаправив питання про відставку Трампа до Конгресу

 • 16731 переглядiв

КИЇВ. 8 січня. УНН. Обраний президент США Джо Байден переадресував питання про відставку чинного президента Дональда Трампа до Конгресу, повідомляє УНН з посиланням на The Hill.

"Що вирішить Конгрес - їм вирішувати", - сказав Байден, при цьому додавши, що законодавцям після його вступу на посаду доведеться попрацювати, так як у нього в планах ряд законодавчих ініціатив, в тому числі спрямованих на подолання економічного спаду.

У той же час, Байден заявив, що давно вважає Трампа непридатним для посади президента, але зараз новообраний президент зосереджений на своє порядку денному. А в ситуації з Трампом, на його думку, краще дати спокійно закінчитися терміну його повноважень.

"Це рішення (імпічмент, віставка - ред.) повинен вирішувати Конгрес, а я зосереджений на своїй роботі (...) Найшвидший спосіб його відставки з посади - проведення інавгурації 20 числа (січня - ред.)", - резюмував Байден.

Нагадаємо, 6 січня прихильники Трампа взяли штурмом Капітолій, в якому проходило спільне засідання Палати представників і Сенату із затвердження результатів виборів президента, переможцем яких офіційно названий Джо Байден. Після сутичок з поліцією мітингувальників вдалося розігнати. В результаті подій загинуло п'ятеро людей.

Після цього Дональд Трамп зазнав жорсткої критики як усередині США, так і за їх межами. Представники ж Демократичної партії закликали до імпічменту і відставки Трампа за підбурювання натовпу до бунту та захоплення будівлі Капітолію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пелосі побоюється, що "нестабільний" Трамп може завдати ядерного удару

Слід зазначити також, що імпічмент в США - це конституційний процес, згідно з яким Конгрес звинувачує чиновників і посадових осіб, яких запідозрюють у скоєнні протиправні дії.

Законодавством США не передбачені чіткі вказівки щодо того наскільки важкими повинні бути ці протиправні дії. Але окреслено коло осіб, яким Конгрес може оголосити імпічмент "президент, віце-президент і всі цивільні службовці США".

Процедура імпічменту відбувається в кілька етапів і подібна до судових слухань.

Фактично імпічментом є оголошенням звинувачення на адресу чиновника, але не тягне за собою автоматичного відставки. Повноваженнями проводити імпічмент наділена Палата представників Конгресу. А ініціювати початок процедури може будь-який з членів цієї палати. Раніше Трампу вже був оголошений імпічмент ініціатором, якого стала спікер Палати Ненсі Пелосі.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    На Прикарпатті рейсовий автобус на смерть збив чоловіка

     • 14046 переглядiв

    За добу у світі COVID-19 інфікувалися понад 770 тисяч осіб

     • 14156 переглядiв

    Франція схвалила використання вакцини проти COVID-19 від Moderna

     • 18802 переглядiв