ukenru
bayden-proviv-pershi-peregovori-z-si-tszinpinom-pro-scho-yshlosya

Байден провів перші переговори з Сі Цзіньпіном: про що йшлося

 • 12631 переглядiв

КИЇВ. 11 лютого. УНН. Президент США Джозеф Байден в середу, 10 лютого, провів першу телефонну розмову з китайським лідером Сі Цзіньпіном. Про це йдеться в заяві пресслужби Білого дому, передає УНН.

Цитата пресслужби Білого дому:

“Президент Джозеф Р. Байден-молодший сьогодні (10 лютого - ред.) поговорив з президентом Китаю Сі Цзіньпіном. Президент передав китайському народу вітання та добрі побажання з нагоди Нового року за місячним календарем”, - йдеться в повідомленні.

Деталі

Згідно з повідомленням Білому дому, Байден підтвердив свої пріоритети, що стосуються захисту безпеки, здоров’я і процвітання американського народу, а також збереження вільного і відкритого Індо-Тихоокеанського регіону.

Байден також підкреслив свою “фундаментальну заклопотаність” з приводу економічних практик Пекіна, репресій в Гонконзі, порушень прав людини в Сіньцзяні і все більш агресивних дій у регіоні, в тому числі щодо Тайваню.

Два лідери також обмінялися думками щодо протидії пандемії COVID-19 і про спільні проблеми глобальної безпеки в області охорони здоров’я, зміни клімату та запобігання розповсюдженню зброї.

За даними Xinhua, Сі Цзіньпін під час розмови з президентом США "назвав співпрацю єдино вірним вибором для сторін, а протистояння - катастрофою як для двох країн, так і для всього світу".

Сі Цзіньпін підкреслив, що наразі китайсько-американські відносини переживають важливий момент. Сприяння здоровому і стабільному розвитку китайсько-американських відносин є загальним сподіванням народів двох країн і міжнародної спільноти. Цитуючи слова Байдена про те, що головною особливістю США є наявність можливостей, Сі Цзіньпін висловив сподівання на те, що зараз така можливість полягає в поліпшенні двосторонніх відносин. Він закликав обидві країни докладати спільні зусилля, дотримуватися духу взаємної поваги, взаємовигідного співробітництва і відсутності конфліктів і конфронтації, зосередитися на взаємодії, контролювати розбіжності і сприяти подальшому здоровому і стабільному розвитку своїх відносин, пише китайське Xinhua.

За його словами, зовнішньополітичні відомства Китаю і США можуть поглибити комунікацію з широкого кола питань двосторонніх відносин, а також з важливих міжнародних і регіональних справ. Він також запропонував встановити більш тісні контакти між економічними, фінансовими та правоохоронними відомствами, а також арміями двох країн.

Голова КНР зазначив, що Китай і США повинні відновити роботу різних механізмів діалогу для того, щоб точно розуміти політичні наміри один одного і уникати непорозумінь і прорахунків.

"Питання, що стосуються Тайваню, Сянгана і Сіньцзяну, є внутрішніми справами Китаю і зачіпають його суверенітет і територіальну цілісність. США повинні поважати корінні інтереси Китаю і діяти обережно", - підкреслив Сі Цзіньпін.

Що було раніше

Говорячи про політику Байдена щодо КНР, варто відзначити, що чинний президент США в своєму першому виступі заявив що нинішній американський уряд вважає головним конкурентом Сполучених Штатів Китай.

Українські Національні Новини

Новини Світу