ukenru
banky-zbilshyly-vydachu-hotivky-u-kasakh-na-shcho-naibilshe-vydavaly-hroshi

Банки наростили видачу готівки у касах: на що найбільше видавали гроші

 • 24884 переглядiв

У першому кварталі 2024 року касові обороти банків зросли: надходження готівки збільшилися на 4,8%, а видачі - на 14,8% порівняно з аналогічним періодом 2023 року, що свідчить про відновлення економічної активності завдяки підвищенню заробітних плат, соціальним виплатам, стабільному валютному ринку та низькій інфляції.

У першому кварталі 2024 року касові обороти банків зросли: надходження готівки збільшилися на 4,8%, а видачі - на 14,8% порівняно з аналогічним періодом 2023 року, що свідчить про відновлення економічної активності, повідомили у НБУ у середу, пише УНН.

Деталі

"За І квартал 2024 року обсяги касових оборотів банків зросли", - вказали у Нацбанку.

За даними НБУ, обсяг надходжень готівки до кас банків за січень–березень цього року становив 629,8 млрд грн. Це на 4,8% більше порівняно з аналогічним періодом 2023 року. Видачі готівки з кас банків за минулий рік збільшилися трохи суттєвіше, на 14,8%, та становили 649,1 млрд грн.

У Нацбанку пояснили це "подальшим пожвавленням економічної активності". "Цьому, зокрема, посприяло підвищення заробітних та соціальних виплат населенню, збереження стійкої ситуації на валютному ринку та низької інфляції, а також сезонні чинники", - вказано у повідомленні.

Водночас у І кварталі 2024 року найбільші обсяги готівки з кас, як повідомляється, банки традиційно видавали для (% від загального обсягу видатків):

  • операцій клієнтів з використанням платіжних карток – 84,8% (оскільки через невизначеність, пов’язану з воєнним станом, готівка залишається доступним та швидким платіжним інструментом для роздрібних операцій); 
  • підкріплення операторів поштового зв’язку – 4,0%; 
  • придбання іноземної валюти у клієнтів – 3,1%.

Найбільшими джерелами надходжень готівки до кас банків були (% від загального обсягу надходжень):

  • торговельна виручка – 31,8%; 
  • операції клієнтів з використанням платіжних карток – 24,1%; 
  • надходження від продажу іноземної валюти – 16,5%.

"Також прикметно, що обсяги касових оборотів банків (як за надходженням, так і видачею з кас) за І квартал 2024 року перевищують в середньому на 16% показники І кварталу 2021 року, що свідчить про поступове відновлення економічної активності", - наголосили у НБУ.

Банки очікують, що українці активніше братимуть кредити24.04.24, 18:43 • [views_0]

Юлія Шрамко

Суспільство