ukenru
banki-zmenshili-borgi-za-kreditami-refinansuvannya-pered-nbu-na-55-u-2016-rotsi

Банки зменшили борги за кредитами рефінансування перед НБУ на 55% у 2016 році

 • 8350 переглядiв

КИЇВ. 14 лютого. УНН. Платоспроможні банки за 2016 рік зменшили заборгованість перед Національним банком України за кредитами рефінансування на 55%, за IV квартал – на 18%. Такі дані опубліковані в показниках фінансової звітності банків станом на 1 січня, передає УНН з посиланням на прес-службу регулятора.

"Платоспроможні банки за 2016 рік зменшили заборгованість перед Нацбанком за кредитами рефінансування на 55%, за IV квартал – на 18%. Загальний обсяг заборгованості на 1 січня 2017 року становив 22,99 млрд грн, в тому числі за основною сумою, без нарахованих відсотків – 22,57 млрд грн", - йдеться у повідомленні.

Вказано, що за минулий рік загальна заборгованість платоспроможних банків перед НБУ скоротилась на 27,9 млрд грн, за четвертий квартал – на 5,06 млрд грн. "Більшість банків, що мають стабілізаційні кредити або кредити на підтримку ліквідності, протягом четвертого кварталу зменшили свою заборгованість перед НБУ, один банк погасив її повністю, два банки – наростили", - сказано у повідомленні.

Як зазначається, з середини 2015 року Національний банк не надає банкам стабілізаційні кредити, а використовує виключно монетарні інструменти підтримки ліквідності банків, терміни погашення яких не перевищують трьох місяців. Банки отримують кредити рефінансування в результаті тендерів з підтримання ліквідності банків. Усі банки, які на такий тендер подають заявки та надають високоліквідні застави (ОВДП, депозитні сертифікати, кошти в іноземній валюті), отримують кредит автоматично. Високоліквідні застави роблять такі кредити безризиковими.

Нагадаємо, ПриватБанк погасив 2,4 млрд грн рефінансування НБУ.

Українські Національні Новини

Економіка