ukenru
aktualne-pitannya-tizhnya-chi-vplivaye-alkogol-na-efektivnist-vaktsin-vid-covid-19

Актуальне питання тижня: чи впливає алкоголь на ефективність вакцин від COVID-19

 • 49167 переглядiв

КИЇВ. 16 лютого. УНН. В Україні з дня на день почнеться вакцинування від COVID-19. Тож важливим питанням, на яке вже почали відповідати у країнах, де масові щеплення від коронавірусу вже стартували, є дилема: пити чи не пити алкоголь перед або після вакцинування. Експерти вважають, що немає жодних підстав вважати, що алкоголь якимось чином знижує ефективність вакцини. Про це пише WUSA9.com, передає УНН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Регулярно і помірно або рідко, але влучно: лікар пояснив, як краще вживати алкоголь

Деталі

Так, фармвиробник Pfizer на питання стосовно вживання алкоголю посилається на інформаційний лист вакцини Pfizer-Biontech від COVID-19, зазначаючи, що "єдина інформація про протипоказання стосується людей, які страждають від важкої алергії".

Своєю чергою, в інструкціях Управління з контролю за продуктами та ліками (FDA) США щодо вакцини Pfizer-Biotech немає жодних застережень щодо споживання алкоголю.

А професор кафедри інфекційних хвороб Університету Вандербільта Вільям Шафнер і виконавчий директор Міжнародного центру доступу до вакцин університету Джона Гопкінса професор Вільям Мосс зазначають: немає жодних доказів, які дозволяють припустити, що після отримання вакцини від коронавірусу слід уникати алкоголю.

"Я впевнений, що багато людей під час випробувань випили келих вина, а можливо, три під час обіду. Тож немає підстав вважати, вивчаючи будь-яку іншу вакцину, що сам алкоголь якось погіршить вашу імунну відповідь", - вважає доктор Шафнер.

Доктор Мосс хоч і наголосив, що надмірне споживання алкоголю може бути шкідливе з багатьох причин, проте зауважив, що немає доказів того, що алкоголь якимось чином впливає на ефективність вакцин.

"Випадкове або помірне вживання алкоголю не вплине на реакцію на вакцини проти COVID-19", - зауважив він.

Доповнення

Нагадаємо, за рік в Україні зросло виробництво горілки.

Експерти вважають, що на це вплинула економічна коронакриза, у зв'язку з якою українці почали переходити з дорого імпортного алкоголю на якісний вітчизняний за помірними цінами. 

Зазначимо, що до ТОП-5 надійних українських виробників якісної горілки входять такі лікеро-горілчані компанії, як: "Баядера - Груп" (ТМ "Хлібний дар"), "Глобал Спірітс" (УДК) (ТМ "Хортиця"), "ЛВН Лімітед" (ТМ "Немірофф"), ЛГЗ "PRIME" (ТМ "Prime", "Др.Житник") і ТОВ "Атлантіс" (ТМ "Грін Дей").

Українські Національні Новини

Суспільство