ukenru
administratsiya-trampa-spriyala-zbagachennyu-deripaski-vid-ugodi-po-sanktsiyakh

Адміністрація Трампа сприяла збагаченню Дерипаски від угоди по санкціях

 • 14201 переглядiв

КИЇВ. 22 січня. УНН. Угода між російськими промисловими компаніями та Міністерством фінансів США про скасування американських санкцій за умови зменшення долі Олега Дерипаски в акціях компанії насправді принесли дивіденди самому олігарху та ще й залишили контроль над бізнесом у його руках. Про це повідомляє УНН із посиланням на New York Times, яке володіє засекреченими деталями угоди, укладеної між компаніями Дерипаски й адміністрацією Трампа.

"Конфіденційний юридичний документ, що підписали обидві сторони, свідчить, що угода, яку адміністрація (США ред.) обговорювала з підконтрольними російському олігарху Олегу Дерипасці компаніями, може зменшити покарання, ніж було заявлено раніше", - йдеться у повідомленні видання видання.

Зазначається, що таємна угода "має положення, які звільняють його (Олега Дерипаску – ред.) від сотень мільйонів доларів заборгованості" перед банками, а також залишають компанії під контролем олігарха та його оточення.

Так, адміністрація президента США погодилась зняти санкції проти компаній "Русал", En+ та "ЄвроСібЕнерго" за умови, якщо Дерипаска зменшить свою долю в акціях цих компаній з 70% до менше ніж 50%, тобто втратить контрольний пакет акцій.

Міністерство фінансів США оприлюднило ключові тези домовленостей у листі Конгресу США на початку цього місяця, однак не розкрило ніяких подробиць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У конгресі США відкинули аргументи за зняття санкцій з компаній Дерипаски

Зокрема, після аналізу документу, американське видання NYT зазначає, що олігарх Дерипаска передав 14% акцій своєї компанії EN+ російському банку. Тим самими, він розплатився з банком із заборгованістю в сотні мільйонів доларів. Це, за попередніми оцінками, близько 800 млн доларів плюс дивіденди, які отримає банк.

Додається, що інша частина акцій, яка нібито була виведена з-під контролю Дерипаски, передана благодійному фонду "Вільна справа", що заснував сам олігарх. Йдеться, зокрема про 21 млн акцій EN+, що становить 3,22% від усього пакету.

У свою чергу, Дерипаска повідомив про транзит 10,55% акцій EN+ у швейцарську компанію Glencore, яка є одним із найбільших споживачів російського алюмінію й щільно пов'язана з бізнесом олігарха.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Настю Рибку затримали в аеропорту Москви

Як повідомляється у виданні, частина пакету акцій наразі належить близьким до Дерипаски обличчям, як наприклад, його колишній дружині Поліні Юмашевій та її батьку, Валентину Юмашеву (завдяки акціям компанії Orandy Capital).

"Разом, пан Деріпаска, його фонд, його колишня дружина, її батько та компанія Orandy Capital володіють майже 57 відсотками EN+", - зазначає The New York Times.

У публікації резюмують тим, що після того, як Міністерство фінансів Дональда Трампа заявило про готовність зняти санкції з компаній олігарха, їх акції різко зросли. Через це статки Дерипаски було збагачено. Враховуючи, що Олег Дерипаска, його оточення та російський банк тісно пов'язані з Москвою, "стає очевидним, хто виграв від угоди з урядом Трампа", - додається у виданні.

Резюмуючи, видання наводить цитату екс-посла США в Росії Майкла Макфола: "Справи такі, що перемога залишилась за Путіним".

Нагадаємо, голови семи комітетів в Палаті представників Конгресу США у вівторок, 8 січня, закликали міністра фінансів Стівена Мнучіна відкласти процес пом'якшення санкцій щодо підприємств, пов'язаних з російським олігархом Олегом Дерипаскою, а також вимагають від адміністрації президента США Дональда Трампа пояснити своє рішення щодо російського олігарха.

Українські Національні Новини

Політика