ukenru
a-geraschenko-kiberataka-na-ukrayinski-sayti-provodilasya-riznovidom-virusu-wannacry-cryptolocker

А.Геращенко: кібератака на українські сайти проводилася різновидом вірусу "wannacry" - "cryptolocker"

 • 10652 переглядiв

КИЇВ. 27 червня. УНН. Масована кібератака була реалізована з використанням модифікованої під Україну версії вірусу "wannacry" - "cryptolocker". Про це на своїй сторінці в Facebook написав радник міністра внутрішніх справ України, народний депутат України Антон Геращенко, передає УНН.

"Сьогодні в 11.00 проти нашої держави була розпочата масована кібератака з використанням модифікованої під Україну версії вірусу "wannacry" - "cryptolocker", - написав А.Геращенко.

Він зазначив, що "лист, що містить вірус приходив у більшості випадків поштою. За кілька днів і навіть тижнів до сьогоднішнього дня. На сьогодні можна сказати, що атака готувалася щонайменше місяць. Листи, які приходили адресатам - резидентам України були російською та українською мовами".

Про думку радника міністра внутрішніх справ України, організатори атаки добре обізнані зі специфікою розсилок службових листів в українському комерційному і державному секторі і маскували розсилки листів, що містять вірус під виглядом ділової переписки, яку з цікавості відкривали недосвідчені користувачі. У програмному коді вірусу була закладена дата запуску 27 червня об 11.00.

А.Геращенко впевнений, що кібератака була здійснена для "дестабілізації ситуації в економіці і суспільній свідомості України, була замаскована під спробу вимагання грошей у власників комп'ютерів".

За інформацією А.Геращенко, даний вірус зашифровує всі дані жорсткого диска і вимагає викуп у кілька сотень доларів. Метою цієї тренувальної кібератаки, швидше за все, приуроченої до Дня Конституції України, є офіси банків, редакції засобів масової інформації, об'єкти зв'язку, транспорту, телекомунікації, енергетики.

Масованої атаки зокрема зазнали Укртелеком, "Київ" і "Дніпроенерго", "Укрзалізниця", "Аеропорт Бориспіль", Кабінет Міністрів України.

Як стало відомо УНН, кібератаці також піддається мережа академії прокуратури.

Нагадаємо, в Національному банку України повідомили про посилені заходи безпеки у фінсекторі через хакерські атаки на низку банків.

Українські Національні Новини

Суспільство